Начало Moto News MotoGP: Предварителен календар за 2019 г.

MotoGP: Предварителен календар за 2019 г.

86
0

Днес Dorna обяви предварителния календар на шампионата MotoGP през 2019 г.  Предвидени са 19 състезания, като пистата в Мексико Сити няма да е готова за следващата година. Все още се работи и по пистата Кимиринг във Финландия. Тези две състезания може би ще влязат в календара за 2020 г.

Календарът много прилича на тазгодишния. Сезонът започва на 10 март в Катар, по-рано от обикновено и седмица преди Формула 1, която обикновено започва преди  MotoGP. Три седмици след това сериите отиват в Аржентина, на Термас де Рио Ондо, а след още две седмици се преместват на север в САЩ, в Остин.

С още един допълнителен почивен уикенд, сезонът започва по-късно, защото керванът се връща в Европа на 5 май на Херес. Льо Ман, Муджело, Барселона и Ассен са разделени от интервал от две седмици, а последното състезание преди лятната пауза  е на Заксенринг, седмица след Ассен.  Не е изненада, че шампионатът остава на Заксенринг. Състезанието е изключително популярно и пистата сама си е промотър на кръга, като отне тази роля от ADAC. Причината старта в Германие да е със седмица по-рано е да даде три почивни уикенда на шампионата, преди той да се върне в Бърно. Кръговете в Чехия и в Австрия са в две поредни седмици, както бяха тази година, преди да отидат отново във Великобритания. Британският старт е предвиден за Силвърстоун, тъй като пистата се е ангажирала да направи състезанието, но това не е ясно, той като тази година състезанието отпадна. Dorna ще поиска промени на трасето и да се решат проблемите с дренажа на пистата.

Една значима промяна в календара е, че кръгът на Мизано е върнат една седмица назад – на 15 септември, за да избегне покриването с кръга от Формула 1 на Монца, който е на 8 септември. Това поставя кръговете в Мизано и Арагон един след друг, което е логистично предизвикателство, тъй като двете писти са разделени от 1500 км,.

Полетите са със същата последователност, както тази година, с падока, който се отправя към Тайланд, след това има почивка за една седмица, преди стартовете на Мотеги, Филип Айлънд и сепанг, които са в три поредни уикенда. За първи път Сепанг е през ноември, а шампионатът завършва във Валенсия на 17 ноември.

Ето и предварителния календар за 2019 г.

10 март – Катар, Лосаил

31 март – Аржентина, Термас де Рио Ондо

14 април – Америкас, Остин в Тексас

5 май – Испания, Херес

19 май – Франция, Льо Ман

2 юни – Италия, Муджело

16 юни – Каталуня, Барселона

30 юни – Холандия, Ассен

7 юли – Германия, Заксенринг

4 август – Чехия, Бърно

11 август – Австрия, Ред Бул Ринг, Спилберг

25 август – Великобритания, Силвърстоун

 15 септември – Ривиера ди Римини, Мизано

22 септември – Арагон, Моторланд Арагон

6 октомври – Тайланд, Чанг

20 октомври – Япония, Мотеги

27 октомври – Австралия, ФилипАйлънд

3 ноември – Малайзия, Сепанг

17 ноември – Валенсия, Рикардо Тормо