Начало Moto News MotoGP: Триумф на Довициозо, дубъл за Ducati

MotoGP: Триумф на Довициозо, дубъл за Ducati

144
0

Андреа Довициозо с Ducati спечели Гран при на Чехия на пистата в Бърно. Триумфът на тима от Борго Панигале бе пълен, защото втори стана Хорхе Лоренсо. Трети в своето състезание №100 във висшия клас MotoGP стана лидерът в световния шампионат Марк Маркес от екипа на Repsol Honda, който увеличи преднината си във временното класиране и вече има 181 т.

Този триумф в Бърно за първи път се случва на Ducati.  Това бе старт №100 за Довициозо и той го спечели от първа позиция – 6-а за пилота и 5-а, откакто кара за екипа и 36-а за Ducati. Интересното е, че в предишните пет години с мотоциклета от Борго Панигале, Дови никога не се класирал по-напред от 6-о място. А сега спечели.

В 9-ото състезание за сезона Довициозо доминираше, тъй като с неговото и Ducati стартира от първа позиция. Холшота обаче взе Валентино Роси (Movistar Yamaha MotoGP), който поведе. Довициозо обаче не го търпя дълго пред себе си и го изпревари.  В същото време Щефан Брадъл (HRC Honda Team), Брадли Смит (Red Bull KTM Factory Racing) и съотборникът на Роси –  Маверик Винялес  паднаха. Маркес от 3-а позиция се опита да атакува Роси, но не успя, а в същото време бе изпреварен и от бъдещия му съотборник Лоренсо. Така световният шампион ес закрепи на 4-о място, като започна дуел с Лоренсо. Рос не се примири с лидерството на Дезмо Дови, като отново поведе, но за кратко. Звездата на Ducati си върна първото място и до края на състезанието никой не можа да му го отнеме.

Маркес атакува Доктора и излезе на 3-о място,  а после същото стори Лоренсо и Кал Кръчлоу (LCR Honda CASTROL). Лоренсо пак задмина Маркес и излезе зад съотборника си. Така се стигна до последната обиколка, в която Лоренсо се опита да атакува Довициозо, но не успя. Същото направи и Маркес, който се опита да отмъкне поне второто място, но двамата с Хорхе леко се докоснаха и пилотът от Майорка остана на второ място, а Маркес бе 3-и. за Довициозо това бе втората победа за сезона след тази в Катар.

Роси се пребори за четвъртото място с Кръчлоу в последния завой преди финала така той остана на второ място в класирането със 132 т., на 49 след Маркес. С победата си Дезмо Дови вече е 3-и със 113 т.  Шести стана Данило Петручи (Alma Pramac Racing), следван от Йохан Зарко (Monster Yamaha Tech 3). На 8-о място, отново далече от подиума бе Дани Педроса  (Repsol Honda) , който успя да задържи позиция от Алваро Баутиста (Angel Nieto Team), който бе само на десета след него. Топ 10 оформи Андреа Яноне от екипа на Ecstar Suzuki, след като двамата със съотборника си Алекс Ринс финишираха в пакет, както караха в по-голямата част от дистанцията.