Начало Moto News MotoGP: Винялес и Роси диктуват темпото на тестовете на Сепанг

MotoGP: Винялес и Роси диктуват темпото на тестовете на Сепанг

72
0

Маверик Винялес (Movistar Yamaha MotoGP) оглави класирането във втория ден от тестовете на Сепанг. Той постигна 1:59,355 и победи  съотборника си Валентино Роси само с 0,035 сек. който направи доброто си постижение в края на сесията. Така дуетът на Yamaha оглави класирането, а трети стана Кал Кръчлоу (LCR Honda Castrol), който пък остана само на 0,088 сек. Първите трима отново са в по-малко от десета в класирането.

Пилотът на Red Bull KTM Factory Racing Пол Еспаргаро бе начело в началото на сесията, когато пистата бе още мокра от дъжда, валял през нощта. След това обаче времената започнаха да се подобряват, като много пилоти направиха най-добрите си постижения в последния час.  Еспаргаро също бе доста бърз, но падна на 4-ия завой и бе закаран в медицинския център. Той нямаше травми, но все пак бе изпратен в болница в Куала Лумпур, за да бъде под наблюдение.

Пилотите на Honda и Yamaha работиха върху аеродинамични елементи на машините си. Кръчлоу караше карбоново-черен мотор Honda, която версия му предоставиха от HRC, преди Марк Маркес и Дани Педроса да пробват иновациите в Repsol Honda. В Yamaha има някои нови промени в машината, които тестовите пилоти също бяха пробвали, преди днес да ги тестват Винялес и Роси. Двамата постигнаха съответно 1:59.355 и 1:50.390, като Винялес завъртя 68 обиколки, а Роси – 39. Кръчлоу постигна 1:59.443, направи 65 обиколки и влезе в топ 3 – на 0.088 сек. от Винялес.

Хорхе Лоренсо с Ducati също бе много близо до тримата, като направи 1:59.498 и остана на 0,143 сек. от Винялес, като имаше общо 44 тура. Още една машина от Борго Панигале влезе в топ 5 – тази на Джак Милър от екипа на Alma Pramac Racing, като той бе само на 11 стотни (0,011 сек.) от Лоренсо. Милър катастрофира малко след като слезе под 1:59 мин. за обиколка от своите общо 44.

Шести стана Йохан Зарко (Monster Yamaha Tech 3), който остана на 0.193 сек. и бе извън топ 5 с 48 обиколки. Той обаче бе по-бърз от шампиона Марк Маркес, като пробваше М1 от 2017. Маркес направи същия брой обиколки – 68, като завърши деня с 1:59.730 и бе по-бърз само с 2 хилядни (0,002 сек.) от Андреа Довициозо (Ducati Team). Маркес също катастрофира по-рано през деня, когато започна да вали дъжд. Марк работеше по програмата на тима за настройки на двигателя и аеродинамичните елементи. Дови пък се концентрира в еволюцията на новия GP18. Друга машина на Ducati бееш след него, като Данило Петручи стана 9-и.

Десети стана Андреа Яноне (Suzuki Ecstar), като пробваше подобренията на мотора на Suzuki за 2018 г. Италианецът имаше в началото драма със своя GSX-RR, след като падна, а след това направо общо 57 тура за деня. Алекс Ринс стана 13-и със същия брой обиколки. Алеиш Еспаргаро (Aprilia Racing Team Gresini) се размина само с 0,008 сек. с топ 10. Пилотът на завода от Ноале направи 47 обиколки, като продължи да работи по зимните си задължения. Съотборникът му Скот Рединг направи 51 тура, като търсеше повече сцепление със своя RS-GP. Дани Педроса, който бе най-бърз в първия ден, сега остана 12-и, но е 3-и в комбинираните времена.