Начало Moto News MotoGP: Винялес печели на Льо Ман, Роси и Маркес паднаха

MotoGP: Винялес печели на Льо Ман, Роси и Маркес паднаха

65
0
Маверик Винялес

Маверик Винялес с Yamaha спечели изключително драматичната надпреварата за Гран при на Франция, 5-и кръг от MotoGP. С този успех испанецът излезе начело в шампионата, а в същото време досегашният лидер Валентино Роси с другия заводски мотор на Yamaha падна в последната обиколка. Състезанието не завърши също така шампионът Марк Маркес.

На старта поведе Йохан Зарко от Yamaha Tech 3, който потегли отлично от 3-а позиция, следван от Винялес, Марес и Роси. Доктора обаче само след няколко завоя се справи с шампионата и стана 3-и. Зарко държа лидерството за няколко обиколки, но след това бе изпреварен на първия шикан от Винялес.

Последният обаче не можеше да се откъсне и Зарко го следваше по петите. Роси също бе близо, но допусна малка грешка и изостана. Постепенно обаче той настигна първите двама, а Маркес започна да губи темпо и бе настигнат от съотборника си в Reposl Honda Педроса в борба за 4-ото място. В следващия момент Маркес, явно опитвайки се да вдигне темпото, падна и не завърши състезанието.

Отпред Винялес отвори лека преднина, а Роси изпревари Зарко и стана втори. След това Доктора, явно запазил добре гумите си, настигна и Маверик и го изпревари с лекота 3 обиколки преди финала.

В последния тур обаче Роси първо допусна грешка, отваряйки широко един завой, и Винялес се шмугна покрай него. Само няколко завоя по-късно в стремежа си да си върне лидерството, Роси падна и не завърши. Така Зарко завърши втори, а Педроса 3-и. Челната петица допълниха Андреа Довициозо с Ducati и Кал Кръчлоу с LCR Honda.

Пълното класиране от състезанието можете да видите ТУК