Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли се мести в Монако заради европейски закон

Мозли се мести в Монако заради европейски закон

47
0

Макс Мозли напуска Великобритания и отива в Монако, за да избегне възможността да бъде подведен под отговорност по силата на нов закон в Европейския съюз. Обвинения могат да му бъдат предявени в случай на фатален инцидент по време на надпревара от F1. Законът е в сила от началото на тази година и от няколко седмици екипи от Гран при заплашват да бойкотират състезанието на Имола заради него.
Мозли затваря офисите на ФИА на Трафалгар Скуеър и продава дома си в английската столица. Служителите му също ще се преместят в Монте Карло, като това ще стане преди началото на европейската част на сезона във Формула 1 (тоест Гран при на Сан Марино, която е на 25 април).
Президентът на ФИА решил да се премести след съвет на адвокатите си, които го предупредили, че той и Чарли Уайтинг могат да бъдат съдени при фатална катастрофа в Гран при.
– Решението не е прибързано. Обсъждаме подобен ход от доста време и стигнахме до извода, че така ще се защитим най-добре. Докато съм президент на ФИА ще трябва да живея в Монако заради собствената си сигурност и за да избегна закон, който няма никакъв смисъл по отношение на Формула 1. Ако които и да са власти търсят изкупителна жертва за инцидент на дадена писта, лесно могат да решат, че това съм аз или Чарли Уайтинг. И могат да те последват до дома ти, но не и ако съм в Монако.
Ние не искаме да сме над закона. Където и да ходи Формула 1 винаги спазваме законите и легалните процедури. Този конкретен текст обаче е опасен и не можем да позволим персонал на F1 да бъде обвиняван и задържан от местни магистрати – заяви Мозли.