Начало Автомобили Новото лице на марката – поглед към Opel GT X Experimental

Новото лице на марката – поглед към Opel GT X Experimental

102
0
Opel GT X Experimental

Марката Оpel е част от Groupe PSA от точно една година. Сега концептуалният модел Opel GT X Experimental дава възможност за предварителен поглед към бъдещето на марката и облика на предстоящите модели в гамата на германския производител. В този контекст ключовите качества на автомобилите Opel – германски, достъпни и вълнуващи, са по-важни от всякога. Тези три основни съставляващи елементи на марката характеризират всички нейни модели и определят всички действия на компанията Opel – сега и за в бъдеще.

“Трябва стриктно да следваме основните ценности на марката във всичко, което правим. Това важи за целия процес от идеята през развойния процес до внедряването в производство на новите модели и е ключов елемент от нашия  план PACE!. Ярката маркова идентичност е нашето бъдещ”, отбеляза главният изпълнителен директор на Opel Михаел Лошелер. „Ето защо възложих на нашите дизайнери и инженери да придадат реален израз на тези стойности под формата на концептуален модел. Резултатът от техните творчески усилия е студията Opel GT X Experimental, която ще отбележи своята световна премиера преди края на настоящата година.”

Концептуалният модел Opel GT X Experimental дава възможност за пръв поглед към бъдещото развитие на автомобилите на марката и начина, по който ще изглеждат моделите на Opel към средата на следващото десетилетие – 2020-2030 година. Това е и първият автомобил, който дава израз на новата физиономия на марката Opel. Концептуалната студия следва принципите на новия „Компас на Opel”, който структурира ясно, точно и категорично оформлението на предната част на бъдещите модели на марката, създавайки характерно лице, което просто не може да бъде сбъркано с нищо друго. Основната характеристика на „компаса” са двете отчетливи оси, които се срещат и пресичат в емблемата на марката. Едната ос е отразена в типичния за моделите на Opel централен ръб, преминаващ надлъжно по предния капак, а другата се очертава от крилообразния светлинен контур на дневните светлини. Легендарната „Blitz” емблема на свой ред формира центъра, който фокусира в себе си цялостната философия на новия дизайн.

Предните и дневните светлини, камерите и сензорите на електронните системи за асистенция на водача, заедно с мълнията на марковата емблема са обособени и защитени от специален дизайнерски елемент. Очертанията на този елемент напомнят оформлението на визьорите на мотоциклетните каски и затова той е наречен от стилистите на марката „viZor”. Концепцията Opel „viZor” прави своя дебют в GT X Experimental и през следващите няколко години ще придаде на всички модели на марката Opel ново, отличаващо се, изчистено и категорично изражение на предната част.

„В последно време марката Opel все по-ясно разгръща своя нов потенциал. След само една година като част от Groupe PSA и само девет месеца след обявяването на нашия стратегически план PACE!, ние повишихме значително своята ефективност и можем да гледаме с изключителна увереност в бъдещето. Съвсем скоро обявихме резултатите за първата половина на годината, в която постигнахме печалба от 502 милиона евро, мaрж от 5% и оперативен свободен паричен поток от около 1.2 милиарда евро, а сега съм изключително горд да дам възможност за пръв поглед към студията GT X Experimental. Концептуалният модел дава израз на силните страни на марката, които ще видите в бъдещите ни модели. Традиционните качества на Opel като германското инженерно майсторство, точността и качеството ще бъдат съчетани с вълнуващи и новаторски идеи, осигуряващи прекрасно  автомобилно изживяване. Opel GT X Experimental е ярко олицетворение на всичко това”, посочи главният изпълнителен директор на Opel Михаел Лошелер.

Новият Opel GT X Experimental ще бъде показан по-късно тази година, а наименованието на концептуалната студия продължава дългата традиция на авангардните концептуални автомобили на марката Opel. Автомобилният производител от Рюселсхайм беше първата европейска автомобилна компания, която през 1965 година показа своя дизайнерска студия под формата на спортния Experimental GT. Monza Concept (2013 година) и GT Concept (2016 година) на свой ред бяха важни стъпки по пътя към Opel GT X Experimental – и двата модела дадоха още по-прецизна дефиниция на качествата на марката Opel и поставиха акцент върху теми като ефективността и ясните изразни средства в стилистиката без да излъчват недостъпен имидж.

Дизайнерският екип е стъпил върху богатите традиции на марката и ключовите концептуални модели в нейната история, създавайки ярко ново стилистично изпълнение, очертаващо пътя на бъдещия вътрешен и външен дизайн на автомобилите на марката. „Ние в марката Opel се гордеем с нашите германски традиции, но в същото време искаме и да отразим смелия нов дух на модерна Германия. Това ни доведе до създаването на нова фундаментална стилистична философия на марката Opel, която се отличава едновременно със „смелост” и „чистота”. Желанието ни е да създадем вълнуващи форми, които се отличават сред останалите и едновременно с това правят впечатление с чистота на изпълнението. Тази маркова концепция въплъщава тези качества по перфектен начин и очертава рамката за развитие а бъдещите ни модели, сподели вицепрезидентът дизайн Марк Адамс.