Начало Картинг Наш пилот ще кара в кръгове от престижни европейски и световни шампионати

Наш пилот ще кара в кръгове от престижни европейски и световни шампионати

67
0

Шампионът по картинг на България в клас Ротакс Джуниър Кристиян Христов ще продължи да се състезава на международната сцена през 2017 г. Старозагорецът ще участва в състезания в два изключително престижни шампионата – X30 European championship и Cik Fia Academy Trophy, които са със статут на европейски и световен шампионат. И в двата Христов ще кара много по-мощен картинг в сравнение с този в Ротакс. Този в X30 ще е 30 к.с., срещу 23 в Ротакс у нас досега, а в Cik Fia Academy Trophy дори 35 коня.

„С моя екип стигнахме до извода, че в България няма как да се развия повече и затова трябва да преминем на следващото ниво. Заради това, че съм републикански шампион за 2016, през тази като такъв имам право да карам в Cik Fia Academy Trophy. Затова и решихме да се възползваме от тази възможност. В X30 European championship конкуренцията е огромна, ще се състезавам с много силни пилоти”, заяви Кристиян.

Състезателният сезон на Христов ще започне в края на март, като първият старт ще бъде в Генк, Белгия. „Целта ми е да се представя добре и в двете надпревари, като естествено приоритетът ми е Cik Fia Academy Trophy, тъй като е със статут на световен шампионат”, заяви Христов.

Отново младият старозагорец ще разчита основно на помощ от своето семейство, за да покрие сериозните финансови изисквания за участие в толкова силни състезания. „Моите близки отново ще ми помогнат, но без съмнение ако искам да запиша наистина силни резултати, ще се нуждая и от спонсори, каза Кристиян. – Това е скъп спорт и изисква много средства, както за подготовка, така и за самите състезания.”

 

Програма на Христов за сезона: 

23-26 март – Генк, Белгия, X30 European championship

12-16 април – Кастелето, Италия, Х30 International open

11-14 Май – Генк, Белгия, Cik Fia Academy

19-23 Юли – Финландия, Cik Fia Academy

7-10 Септември – Германия, Cik Fia Academy Wackersdorf

14-17 Септември – Кастелето, Италия, X30 European championship