Начало Други Наше момче търси спонсори за да продължи да се състезава

Наше момче търси спонсори за да продължи да се състезава

143
0

Варненецът Християн Димитров е единствения българин успял да се качи на подиума, при това като победител в състезание с болиди от международен пистов шампионат!
Християн Димитров търси финансиране за да продължи своята кариера зад волана на собствения си болид Формула Рено, подкрепян от български отбор специално създаден за неговото развитие в моторния спорт.
Младият варненец вече е успял да покори Българския Картинг Шампионат (10 победи от 12 старта). За да продължи кариерата си с автомобили получава състезателен лиценз само на 14 години от Италианската Моторспорт Федерация (ACI/CSAI) под вещото ръководство на Андреа Пичини (Мазерати ФИА ГТ пилот), вследствие на което получава правото да премине училището за пилоти на екс-Ф1 пилота Хенри Моро където е отлично оценен от четирикратния победител в Льо Ман – Емануеле Пиро и екс-Ферари Ф1 пилота Никола Ларини. През първия си сезон извън картинга успява да се класира на 3-то място в Италианския Формула Форд шампионат, като печели полпозишъни и победи. За награда получава тест с болид от Формула 3 подготвен от Корбета Компетиционе на италианската писта Маджоне, където успява да впечатли всички с отличните си постижения в дъжда срещу пилоти като Лука Филипи – настоящия тест пилот на Хонда Ф1.
През следващия сезон Християн минава едно ниво по-нагоре и участва вече в Немския Формула Рено шампионат с отбор създаден специално за него от семейството му. За голямо съжаление поради финансови причини Християн може да участва само в 11 от 16-те старта, като има крайно малка бройка тестове през сезона. Въпреки това успява да регистрира топ 10 класирания и в крайното класиране с участие в 11 от 16 старта се нарежда на 20-та позиция, постижение което все още остава най-доброто за български пилот.

Успехи:

2001 – вице-шампион на България клас ICAJ
2002 – шампион на България – 10 победи от 12 старта!
2003 – тества Формула Форд в Италия и тренира с
картинг срещу най-добрите картингисти в Италия
2004 – получава пилотски лиценз от
Италианската Федерация за Моторни спортове
– завършва с отличие школата Хенри Моро, оценяван от
Хенри Моро, Емануеле Пиро, Никола Ларини и Габриеле
Лучиди
– завършва 3-ти във Формула Форд Италия, печели победи,
пол-позишъни и НБО
– тества за първи път кола от Ф3 за отбора на Корбета
на пистата Маджоне, най-бърз в дъжда срещу пилоти
като Лука Филипи – тест пилот на Хонда Ф1
– първи и единствен българин с победи на това ниво
2005 – дебютен сезон във Формула Рено Германия, участва
в 11 от 16 старта, 3 дни тестове и завършва 20-ти от 37
пилота – все още най-доброто класиране на българин във
Формула Рено.

Повече подробности може да се научат на сайта на пилота: hristian-dimitrov.info