Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Натискът на Ред Бул довел до повредата на Хамилтън, смята Марко

Натискът на Ред Бул довел до повредата на Хамилтън, смята Марко

51
0

Натискът на пилотите на Ред Бул по време на състезанието за Гран при на Малайзия е довел до повредата в двигателя и отпадането на Люис Хамилтън. Това смята главният съветник в екипа на Ред Бул Хелмут Марко. Пилотът на Мерцедес водеше в надпреварата пред Рикиардо и Верстапен.

Но трябваше да направи още един питстоп към края на състезанието. Затова поддържаше високо темпо, за да има аванс, който да му позволи след бокса да излезе пред пилотите на Биковете или поне близко зад тях. В 41-ия тур обаче двигателят с вътрешно горене на Хамилтън изгърмя и той отпадна от надпреварата.

„Ние имахме предимство. Моето предположение е, че ние най-вероятно притиснахме Хамилтън, за да се случи повредата в мотора, заяви Марко. – Ние го поставихме под постоянно напрежение, преследвайки лидерството му. Той знаеше, че трябва да направи разлика. Да кара постоянно на пълна газ беше не най-доброто нещо за неговия двигател.”

Марко също така смята, че Ред Бул е бил в много силна позиция и е можел да спечели състезанието дори Хамилтън да не е отпаднал. „Знаехме, че ще бъдем силни тук, но ни отне доста време да разберем, че можем да притиснем Мерцедес тук, добави Марко. – В началото на уикенда бяхме много скептични, но в квалификацията показахме, че не сме много зад Мерцедес и сме пред Ферари.”

Австриецът коментира още, че в края на състезанието не е имало отборни инструкции пилотите да запазят позициите си, като Верстапен е износвал по-бързо гумите си. Затова той е бил в по-неизгодната позиция и в крайна сметка холандецът нямаше шанс да настигне и изпревари Рикиардо.