Начало Автомобили Nissan и Jaguar предизвикват бъдещето на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018

Nissan и Jaguar предизвикват бъдещето на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018

123
0

Най-продаваният електромобил в Европа – Nissan LEAF ще бъде показан на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018. Лидерът на европейския автомобилен пазар, чийто продажби скочиха с 56% за първите 5 месеца на годината (по данни на аналитичната агенция JATO Dynamics) ще бъде един от експонатите на първото специализирано изложение за елекромобили у нас – от 13 до 16 септември в Sofia Ring Mall.

И макар автомобилите с алтернативни горива все още предпазливо да си проправят път у нас, продажбите им по света надхвърлиха 1 милион още през първото тримесечие на тази година. Разбира се този резултат се дължи основно на Китай с 83 600 продадени електромобила, но Европа държи второто място с ръст от 76% и 46 500 продажби. По данни на JATO Dynamics, най-продаваната марка електромобили в света е Tesla, но Renault-Nissan води класацията по автомобилни групи и е eднoличeн лидep нa пaзapa нa eлeĸтpoмoбили в Eвpoпa, c дял oт 41%.

Да се опитаме да разберем защо е така. Nissan LEAF, който ще видим на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018, може да измине 270 км. с едно зареждане на батерията (комбиниран цикъл (WLTP). Разходът на енергия е едва 20,6 kWh на 100 км., което означава, че можете да стигнете от София до Пловдив за малко повече от 3 лв. Батерията е с обем 40 kWh и се зарежда напълно за 7,5 часа (от зарядна станция 32А тип Wall Box) или до 80% от капацитета й само за 1 час (със станция за бърз заряд тип ChaDeMo).

Същевременно автомобилът е мощен – 150 к.с. и е оборудван с всички модерни системи за сигурност, безопасност и улеснения при шофиране, които Nissan е разработил за конвенционалните си модели. Разходите за поддръжка ще Ви изненадат – по-малко от 700 лв. за пробег от 150 000 км. или експлоатация от 2 години и половина. На изложението в София ще бъде показана цялостната концепция за функционирането на този електромобил, с възможностите и удобствата за зареждане на Legrand Charging stations. 

„Британската котка“ също посяга към този сегмент от пазара с първия изцяло електрически автомобил в историята на Jaguar – I-PACE. На ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 ще видите новия 5-местен спортен SUV на марката, който съчетава динамиката на спортен автомобил с модерните технологии от бъдещето. Литиево-йонната му батерия е с капацитет 90 KW и позволява пробег до 470 км с едно зареждане. Батерията се зарежда до 80% само за 40 минути посредством специалните електрически станции, които осигуряват постоянен ток от 100 KW. Е, зареждането може да се направи и през най-обикновен контакт от стената вкъщи (чрез стенна зарядна станция с променлив ток от 7 KW) за около 10 часа. Така докато си почивате, автомобилът се зарежда.   

Новият I-PACE се задвижва от 2 електрически мотора, с впечатляващата мощ от 400 к.с. и 696 Нм въртящ момент. С тях Jaguar I-PACE е в състояние да ускори от 0-100 км/ч за едва 4,8 секунди. Електромобилът се предлага с AWD задвижване за идеално сцепление на пътя, което се подсилва от ниско разположената между двете оси батерия, с много нисък център на тежестта. Интелигентните технологии в автомобила включват още система за предварителна климатизация на батерията, която автоматично ще повиши при зареждане или ще намали температурата на батерията, за да постигне максимален пробег преди отпътуване.

А междувременно разгледахте ли автомобила? Елегантният му, подобен на купе силует, е повлиян от супер автомобила Jaguar C-X75. Плавните и изчистени линии подчертават неговия премиум характер, докато агресивната предна решетка внушава дързост и мощ, скрити под капака. Интериорът е създаден с впечатляващо внимание към детайла, като всички точки на допир в купето са индивидуално проектирани за максимален комфорт и наслада за водача и неговите спътници. Под задните седалки има  свободно място за съхранение на лаптоп, таблет, книга, а багажникът изненадва приятно с пространство от 656 литра.

По отношение на технологиите, Jaguar I-PACE се предлага с иновативна Electric Vehicle навигационна система, която оценява топографията на маршрута до дестинацията, данните от предишни пътувания, включително стила на шофиране, за да изчисли възможния пробег и статуса на батерията. И Вие можете да имате този автомобил, ако изчакате до началото на следващата година, когато ще започне предлагането му в България.

Дори още не се знае на каква цена, но се знае, че доставките ще се очакват най-рано през март. Ако нямате такова търпение, можете да участвате в томболата на „Мото Пфое“, която ще бъде разиграна на ELECTRO MOBILITY EXPO и да спечелите уикенд за двама с Jaguar в х-л „Амира“, Банско. Ако сте късметлията, спечелил наградата, ще имате на разположение автомобил на Jaguar за целия уикенд.