Начало Автомобили Нов рекорд на Barrett-Jackson

Нов рекорд на Barrett-Jackson

116
0

На състоялия се в края на януари 36-ти ежегоден търг за класически автомобили Barrett-Jackson бе поставен нов рекорд. За рекордната сума от $3 240 000 бе продаден автомобил Oldsmоbile F-88, концептуален модел на концерна General Motors от 1954 г. С повече от милион долара бе надхвърлена сумата, дадена за досегашния носител на званието най-скъп автомобил, купуван на този търг – Hispano-Suiza J12 Binder от 1932 г. Купената за $2 млн. кола се задържа на челно място цели 15 години.
Роудстърът Oldsmоbile F-88 е изваян от дизайнера Харли Дж. Ърл, а под златистия му преден капак се крие двигател V8 с мощност 250 к.с., куплиран с 4-степенна автоматична скоростна кутия Hydra-Matic. Размерите на автомобила са близки до тези на Chevrolet Corvette, а купето е изработено от стъклопласти. Специалистите от автомобилната индустрия считат този красавец за един от най-ярките образци на автомобилното изкуство, създавани някога в Америка.
На търга, проведен в Скотсдейл щата Аризона, бяха представени около 900 най-различни коли. Сред по-екзотичните автомобили, които са сдобиха с нови собственици, бяха и някои съвременни интерпретации на класически коли, популярни в САЩ като Hot Rod. За уникалния Delahaye \