Начало Дакар Нова победа за Льоб, Ал-Атия се откъсна напред в Дакар

Нова победа за Льоб, Ал-Атия се откъсна напред в Дакар

70
0
Насър Ал-Атия

Себастиен Льоб с Пежо 3008 DKR спечели втора поредна етапна победа на рали Дакар, след като бе най-бърз в 6-ия етап, който беше от Арекипа до Сан Хуан, като за коли, камиони и SxS беше с дължина 310 км.

В същото време лидерът в генералното класиране Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс увеличи аванс си, след като основният му преследвач Стефан Петерхансел с Мини Бъги имаше проблеми.

Катарецът водеше през по-голямата част от етапа, като имаше преднина от 2 мин пред Льоб към средата на дистанцията. След това и двамата загубиха време в търсене на правилния път. Французинът обаче се справи по-бързо и финишира на 2 мин и 17 сек пред Насър.

Това изведе Льоб на 2-о място в генералното класиране, на 37:43 мин от водача, след като Петерхансел загуби около 19 мин в етапа и вече е на 3-а позиция на цели 41 мин зад Ал-Атия. Зад него 4-и е Хоан Рома с Мини 4х4 (41:14 мин.) На 5-а позиция излезе Сирил Депре с Мини, но той е на 1 час и 23 мин зад лидера.

Пабло Кинтанила с Хускварна поведе при мотоциклетистите след 6-ата отсечка в надпреварата, която за моторите и ATV-ата беше с дължина 336 км също от Арекипа до Сан Хуан. Чилиецът води оспорвана битка с Кевин Бенавидес (Хонда) в етапа, като в крайна сметка го спечели с 1:52 мин. В началото поведе Кевин, но след това Кинтанила го задмина.

Досегашният лидер в общото подреждане Рики Брабек с Хонда остана 5-и в етапа (на 7 минути и половина от водача) и вече е на 4:38 мин зад Кинтанила. Пред него в пробега днес завършиха Матиас Валкнер и Тоби Прайс и двамата с КТМ. Двамата са съответно 5-и и 3-и в общото класиране, като между тях е Бенавидес. Петимата са събрани в едва 10 мин.

Шампионът Сам Съндърланд с КТМ, който досега заемаше 2-ото място, имаше труден етап и загуби над 20 мин. Така той се свлече на 7-о място на 21 мин от водача, но както и 6-ия Ван Беверен с Ямаха, запазва шансове за атака на първото място.

В клас ATV първи за отсечката отново беше аржентинецът Николас Кавилясо с Ямаха. Последният бе най-бърз и в етапи 1, 2  4 и 5. Днес той завърши на 17:19 мин пред Жеремиас Гонзалес Фероли с Ямаха. Трети остана Мануел Андуйяр с Ямаха (22:40 мин). Авансът на Кавилясо в общото класиране пред Гонзалес Фероли е вече над 1 час. Трети на повече то час е Густаво Галего с Ямаха на час и половина.

При камионите Сергей Виазович с Маз сложи край на серията от победи на пилотите на Камаз. Той изпревари с 5:45 мин Жерар де Рой с Ивеко. Лидерът в генералното класиране Едуард Николаев с Камаз изостана на 14 мин от Виазович, но запазва първото място на 10 мин пред своя съотборник Дмитри Сотников. Де Рой е 3-и, но на близо 2 часа от водача.

В клас SxS Франсиско Лопес Контардо с Кан-Ам записа втора етапна победа в Дакар, като победи Фарес Гуел (Кан-Ам) с 12 минути и половина. Последният поведе в генералното класиране, след като досегашният лидер Родриго Морено загуби над час и половина. Сергей Карякин с BRP е 2-и, на 13:31 мин зад Гуел, а 3-и в Рейналдо Варела с Кан-Ам.