Начало Автомобили Новият Нисан Ноут – семеен автомобил със спортен дух

Новият Нисан Ноут – семеен автомобил със спортен дух

114
0

Третата новина за 2006 година от вносителя на марките Рено и Нисан за България дойде този път от семейството на Нисан – новият Нисан Ноут. Ноут е един семеен автомобил със спортен дух, предизвикателство за семействата, които едновременно ценят сигурността и комфорта и са почитатели на активната почивка.

Новият Нисан Ноут беше официално представен у нас на 12 април в столичния хотел Хилтън с презентация на Лоран Бернар – Изпълнителен Директор на Рено Нисан България и Момчил Велев – бранд мениджър в компанията. Освен техническите характеристики на автомобила беше пресъздаден и духът на Ноут чрез атрактивен пърформанс.

Нисан Ноут е последното попълнение в редиците на един от най-бързо развиващите се сегменти – B+. Автомобилът предлага по-голямо пространство в сравнение с традиционния сегмент B на хечбек автомобилите, но без разходите на големия сегмент C и ван. Още от самото начало конструктурите на алианса Рено Нисан са замислили Нисан Ноут като автомобил, който ще изпълнява двойна роля: от една страна да отговаря на изискванията на едно младо семейство, а от друга – да привлича любителите на спортното шофиране. Благодарение на мощните двигатели, устойчивото шаси и практичното купе това е възможно.

Предназначен за младите семейства, новият автомобил беше тематично предствен от семейството на Ива Екимова и Дими от “Сленг”. Роля имаше и за малката Дара, която без притеснение се разположи на задната седалка на семейния миниван. Демонстрацията беше допълнена от артистичното представяне на автомобила в контекста на инсцениран “излет” на две семейства, които разбира се са избрали Ноут за партньор в активните им почивки.

Във външния дизайн на Нисан Ноут се забелязва влиянието на популярния високо-проходим Нисан Мурано, като в същото време е подчертан и отличителният профил на автомобила – линията на покривните шини и задните светлини с формата на бумеранг – детайл превърнал се в лого на новия Ноут.

Нищо от интериора на Нисан Ноут, не е случайност. Първоначалният японски дизайн е преосмислен за Европа след провеждането на редица изследвания и интервюта с европейски потребители. Конструкторите са се съобразявали и с изискванията на децата, които почти винаги посочвали като недостиг на семейните коли недостатъчното място за краката на пътниците от втория ред. С Нисан Ноут – това не е проблем: вместо възможните три реда седалки, инженерите са предпочели да предоставят най-просторното купе в този клас на петимата пътници. В същото време, това не е за сметка на багажното отделение. Минималното товарно пространство от 280 литра, се увеличава до 437 литра при изтегляне напред на задната седалка, а при сгъване на облегалките на задните седалки – 1332 литра. Допълнително, комбинацията от нисък товарен праг и квадратни размери на задната врата, улеснява товаренето и разтоварването на багажника. Практичността и комфортът на автомобила се потвърждават и от широко отварящите се врати, което улеснява качването и слизането и разбира се поставянето на дете на задната седалка.

Централната конзола на Нисан Ноут изобилства от багажни отделения – за монети, за мобилни телефони, компактдискове и др. Автомобилът е оборудван и с тайно багажно отделение, разположено под възглавницата на предната пътническа седалка. Просторната жабка може да бъде затоплена или охладена, в зависимост от настройките на климатика. В допълнение, в предната и задната част на купето и в багажника има електрически контакти с 12 волта напрежение, с които могат да бъдат захранвани мобилни телефони, преносими DVD, електронни игри, хладилни чанти и др.

Нисан Ноут се предлага с два бензинови и два дизелови двигателя: бензинов с обем 1,4 литра, 88 к.с.; бензинов с обем 1,6 литра, 110 к.с.; дизелов dCi с обем 1,5 литра, 68 к.с; дизелов dCi с обем 1,5 литра, 86 к.с. Всички двигатели отговарят на екологичните изисквания Euro IV, а зад цифри се крие семеен комфорт и надеждност. Разходът на Нисан Ноут с бензинов двигател с обем 1,4 литра, 88 к.с. е 6,4 литра на 100 км. комбиниран цикъл (градско и извънградско). Разходът на дизеловия двигател е още по-нисък – 5,1 литра на 100 км. за dCi 1,5, 86 к.с.

За всеки семеен автомобил приоритет е сигурността. Нисан Ноут е стандартно оборудван с минимум 4 въздушни възглавници, антиблокираща спирачна система (ABS), система за разпределение на спирачното усилие (EBD), сервоусилвател на спирачките. Нисан Ноут е оборудван и с електронна програма за стабилност – ESP: като използва система от сензори, свързани със спирачките, кормилната уредба, колелата и шасито, ESP постоянно следи за начина на движение на автомобила и евентуални несъответствия. Отделен сензор наблюдава страничното ускорение на автомобила и при нарушение на стабилността, активира спирачките и управлението на двигателя за намаляване на скоростта и поставяне на автомобила под контрол на водача. Тази система изключително много допринася за безопасното пътуване в екстремни условия. Автомобилът е оборудван още с датчици за светлина, който включват светлините, датчик за дъжд, който регулира чистачките, система за запазване на акумулатора от изтощаване и др.

Цената на Нисан Ноут започва от 26 990 лева с ДДС.

Автомобилът се произвежда във Великобритания, Съндърленд.