Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторът на старта в Азербайджан категоричен, че Маями няма да измести Баку

Организаторът на старта в Азербайджан категоричен, че Маями няма да измести Баку

78
0
Гран при на Азербайджан
снимка: Пирели

Организаторът на Гран при на Азербайджан заяви, че планираната надпревара в Маями няма да замести тази в Баку в календара на Формула 1. Ариф Рахимов бе категоричен, че стартът му остава за поне още две години. Той работи по промяна условията на договора за домакинство, както и по удължаване на контракта.

„Договорът ни, влязъл в действие през 2016 г., е задължаващ за пет години – пет състезания. Нито една страна не е в състояние да го прекрати без общо съгласие. Маями може просто да се присъедини, останалите стартове не се повлияват”, заяви Рахимов.

Той допълни, че не знае откъде е информацията за това, че Маями може да измести Баку от календара, както и че не е наясно как слухът се е разпространил.

„Мисля, че предварителният календар ще излезе този или другия месец и ние ще присъстваме в него. Това ще уточни повечето въпроси. Никога не съм водил разговори за Маями. За малко се видяхме с Чейс [Кери], и то не по този въпрос”, каза още Рахимов.

Той обясни, че срещата с Кери била за дискусия относно вариант за споделяне на определени структури между уличните трасета в календара.

„Ако обаче се налага каквото и да е се изпраща със самолет или кораб до Маями или далечния Изток, няма да има търговски смисъл, защото логистиката струва скъпо. Просто се опитахме да установим колко разумна е идеята за подобно споделяне.”

Плановете за старт в Маями се развиха доста бързо през последните седмици. В Баку пък през април се проведе трета поред надпревара. Азербайджан има 10-годишен договор за домакинство с клауза за предварително прекратяване, която обаче може да се задейства едва след петата година. Задължително е също така да се подаде предварително уведомление за намерение за ползване на тази възможност от контракта. За това има срок, който е краят на юни тази година. Рахимов обаче каза, че е възможно и да отложи, но ще се опита да свърши всичко в съответните времеви рамки.