Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон сменя Харианто в Мейнър?

Окон сменя Харианто в Мейнър?

61
0

Естебан Окон най-вероятно ще смени Рио Харианто в тима на Мейнър, при това още от Гран при на Белгия, която ще се проведе в края на август. От отбора обявиха, че индонезийският пилот ще е резервен състезател до края на годината (ако приеме), тъй като не е изпълнил договорните си задължения.

„Преди известно време от мениджмънта му дадоха знак, че ще имат проблеми с изпълняване на задълженията си по контракта след Гран при на Унгария. Екипът на Рио се труди неуморно, за да намери решение на проблема и ние ги подкрепихме, като включително пуснахме пилота да се състезава в Германия. За съжаление стигнахме до момент, когато в интерес на отбора е да потърсим други опции за останалата част от сезона. Продължаваме да подкрепяме Харианто и се надяваме да приеме предложението ни да е резервен пилот”, обясни рейсинг директорът Дейв Райън.

Харианто имаше проблем с финансирането, което стигна само за половината сезон във Формула 1. 23-годишният индонезиец стана тази година първият представител на страната си, стигнал до Гран при. В 12-те старта до лятната ваканция най-доброто му класиране бе 15-то място в Монте Карло, докато съотборникът му Паскал Верлайн взе точка в Австрия.

Средствата за участието на Харианто дойдоха от индонезийското правителство и петролната компания на страната Пертамина. От Мейнър удължиха сделката, за да включат Гран при на Германия. Говорителят на спортното министерство Гатот Дева Брото заяви, че се надява отборът да не смени Рио заради финансови проблеми, но на въпрос дали правителството може да събере достатъчно пари, за да запази мястото му, отговори: „Наистина не виждаме как това ще се случи.” На Харианто му бяха необходими 7 милиона евро, ако иска да изкара до края 2016-та година като пилот на Мейнър.

Окон участва в няколко свободни тренировки с тима на Рено през настоящия сезон и прави тест за Мерцедес на пистата Силвърстоун. 19-годишният французин взе титлата в европейската Формула 3 през 2014 г., стана шампион в GP3 през 2015-та, а сега е пилот на Мерцедес в DTM.

По време на уикенда за Гран при на Германия Естебан бе категоричен, че е готов за Формула 1 и ще се възползва, ако му се предостави възможност да кара в Гран при.

„Целта ми със сигурност е Формула 1. Щастлив съм в DTM, но не искам да оставам там прекалено дълго. Ще притискам мениджмънта си да приеме, ако се появи шанс в F1”, допълни Окон.