Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Трули напусна Рено, Вилньов прави тестове на Силвърстоун

Официално: Трули напусна Рено, Вилньов прави тестове на Силвърстоун

28
0

Жак Вилньов не е оставял и капка съмнение в изказванията си, че има желание да се върне отново във Формула 1. Пътят към това завръщане обаче доскоро изглеждаше доста труден. И да се предвиди че ще се появи възможност да кара за тима на Рено още през тази година бе направо невъзможно за прогнозиране. След като стана ясно, че съществуват разногласия между Трули и Флавио Бриаторе се зародиха слуховете за възможно преминаване на канадеца при французите. Все пак нещата в тима заемащ трето място в класирането при конструкторите се развиха повече от неочаквано.
Докато Жак Вилньов вече тества за Рено на Силвърстоун и се надява да убеди шефовете на тима да му гласуват доверие за последните три състезания от настоящия сезон, Ярно Трули ще може спокойно да си почива. Според думите на пилота той притежава сигурен договор за 2005 г. (най-вероятно с тима на Тойота), но все още няма официално потвърждение за тези негови думи.
От друга страна Вилньов се бори за кокпит за следващата година. Той е водил преговори с Уилямс и БАР, но без ясното до момента по случая Бътън преговорите са стигнали до задънена улица. Разговорите с тима на Заубер изглежда в момента също са в застой. За Рено пилотите за догодина са ясни, така че и този вариант отпада, ако разбира се французите не готвят още някоя изненада.
Трули бе освободен във вторник вечерта и вече няма абсолютно никакви ангажименти към Рено. “Постигнахме споразумение с тима и те изпълниха всички наши условия”, заяви говорител на групата мениджъри около италианеца. “Ние сме много доволни. Ярно и Рено спряха съвместната си работа в 19 часа вчера. Ярно се благодари на отбора за подкрепата и успехите, които постигна през изминалите години. Сега ще можем да се заемем с работата за новия си отбор доста по-рано от очакваното.”
Самият Трули също показа облекчение: “Аз съм много, много доволен. Всичко премина много добре и Рено удовлетвориха всички мои изисквания.”
Най-вероятния слух относно раздялата е че Трули се е отказал от заплатата си до края на сезона като за сметка на това е освободен от всякакви задължения към Рено.
От френския тим заявиха, че нещата са решени по възможно най-благоприятния начин и за двете страни. “Искам отново да благодаря на Ярно за приноса му към отбора през изминалите три години”, заяви Бриаторе. “Тимът и Ярно почувстваха, че една преждевременна раздяла би била най-добрия изход и за двете страни да приключат успешно годината.”
“Благодаря на Рено за подкрепата която ми оказваха от 2002 г. досега и за всички успехи, които постигнах с тях”, заяви Трули от своя страна. “Благодарен съм че ме освободиха от всички задължения до края на годината и така ще мога да започна да работя по-рано с новия си тим от очакваното.”
Дали Вилньов ще заеме мястото му в последните три състезания за този сезон ще се реши на тестовете през тази седмица. Ако канадецът не бъде одобрен за тима на Рено ще кара тест пилота Франк Монтани. За Трули, когото всички свързват с Тойота, се отваря възможност да замени Рикардо Зонта, който от своя страна замени Кристиано Да Мата от Гран при на Унгария.