Начало WRC News Себастиен Ожие стана шампион за 6-и път във WRC

Себастиен Ожие стана шампион за 6-и път във WRC

155
0

Себастиен Ожие стана шампион за 6-и път в кариерата си във WRC. Пилотът на М-Спорт с Форд Фиеста завърши на 5-о място в последния кръг от сезона в Австралия, като в същото време другите двама претенденти за титлата Тиери Нювил с Хюндай i20 и От Танак с Тойота Ярис не завършиха.

Белгиецът се удари в насип 3 отсечки преди края и една от задните му гуми изхвърча. Това означаваше край на ралито и на надеждите му за титлата. На следващия предпоследен етап Танак, който до вчера водеше в състезанието, а днес бе втори, се удари в дърво и спря, като остана без задвижване.

Така още преди финалния пробег Ожие знаеше, че вече е шампион и можеше да натисне максимално в Power Stage-a, в който бе и най-бърз. „Беше невероятен сезон, толкова оспорван, каза Себастиен. – Не беше отдавна, когато смятахме, че ще бъде много трудно да спечелим титлата. Но не се предадохме. Дадохме всичко и имахме фантастичен отбор зад нас.”

Победата в Австралия взе Яри-Мати Латвала с Тойота Ярис, с което той донесе титлата при производителите на японския тим. Втори остана Хейдън Падън с Хюндай i20, а местата на подиума допълни Мадс Остберг със Ситроен С3.