Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Оливие Панис се готви с делфини

Оливие Панис се готви с делфини

155
0

От Светлана Симеонова, снимки Стивън Тий – LAT – БАР

Подготовката на пилотите за новия сезон тази година бе малко по-различна от обикновено. Тя не включваше само еднообразен фитнес в познатите зали, каране в тестовете и глупави промоции.
Двумесечната пауза в изпитанията позволи почти на всички да си отдъхнат малко по-далеч от познатия свят и системи на работа.
Братя Шумахер бяха на почивка на остров Мавриций, Монтоя – в Маями, а момчетата на Рено – 15 дни в Кения и на тяхното пребиваване ще се спрем специално в следващия брой. А сега, със снимките на известния фотограф Стивън Тий, ще разкрием част от подготовката за новия сезон на един от най-скромните и често оставащи в сянка пилоти в Гран при – Оливие Панис.

Част от подготовката си тази година той прекара на Тенерифе и може би най-забележителното в нея бе “общуването” му с делфините, което според някои експерти го е направило още по-спокоен и уверен. Може би това е една от причините, поради които той бе по-бързо от съотборника си Жак Вилньов в някои от тестовете.
Симпатичният французин е един от най-обичаните пилоти във Формула 1 днес. Той е открит, приятелски настроен, щастлив от работата си. Дори е избрал да живее със семейството си в Гренобъл, далеч от тълпите и преследващите знаменитости фенове в Монако. Но като всеки човек, дори доволният от живота си Оливие си има мечти и една от тях е била да се срещне с делфините.
Тази зима мечтата му се сбъдна.
– Вярно е – потвърждава Панис. – Това е нещото (заедно със състезателните автомобили), за което винаги съм мечтал – още от съвсем малък. Делфините ме очароват. Затова и тази възможност превръща мечтата ми в реалност. Разбира се, не съм си и помислял, че някога ще ми се случи подобно нещо. Затова удоволствието бе още по-голямо.
Водният парк в Тенерифе бе мястото на срещата. Паркът плени Панис от пръв поглед: кристално сини басейни, истински водопади, красота накъдето и да се обърнеш.
Делфинариумът, в който отиде Оливие, се състои от два тренировъчни басейна. Това е домът на 11 делфина от Атлантическия океан.
Всички те са на различна възраст – тези невероятни бозайници могат да доживеят до 40 години.
Делфините живеят в по-спокойни води и жизнената им среда е пресъздадена перфектно в парка. Това предостави отлични условия за тренировката на Оливие.
Първата работа на Панис бе да се запознае с партньорите. Делфините бяха внушителни – дълги между 2,5 и 3,9 метра и тежки от 190 до 450 кг.
Оливие бе любопитен и хората от парка му разказваха непрекъснато интересни подробности за любимците си – понякога например делфините се събирали в група от 500 екземпляра, но само при плуване в открито море. Пилотът наистина се забавляваше, докато се „здрависваше“ с животните.
Той получи инструктаж първо от директора на парка Хосе Луис Барберо, който му обясни как да се държи с тях.
Оливие се сдоби и с друг учител – Марина Гарсия, която му помагаше да се сприятели с животните в басейна – Канде и Яйза.
Марина показа на пилота няколко команди. Оливие много бързо започна да се разбира с делфините и ги награждаваше с парчета риба, когато те го слушаха.
Те са ненаситни за храна. На ден изяждат …..