Начало Рали Opel ще защитава титлата във FIA ERC Junior с много силно трио

Opel ще защитава титлата във FIA ERC Junior с много силно трио

101
0
Крис Инграм,Мариян Грийбел,Юлиус Танерт

Opel ще защитава титлата си във FIA ERC Junior с много силно трио: пилоти на ADAM през 2016 г. ще са Мариян Грийбел, Юлиус Танерт и Крис Инграм. След сензационната победа на шведа Емил Берквист през миналия сезон, състезателите от заводския отбор на Opel са отново сред топ фаворитите в изключително конкурентния клас за млади таланти.

Германецът Мариян Грийбел (на 26 години, от Ханвайлер), който завърши на силната трета позиция във FIA ERC Junior 2015, отново е част от екипа на ADAC Opel Rallye Junior. В него е нов Юлиус Танерт (на 25 години, от Цвикау), победител в ADAC Opel Rallye Cup и в пилотската скрийнинг сесия през 2015 година. И двамата са подкрепени от ADAC Stiftung Sport (Спортната фондация на ADAC). Крис Инграм (на 21 години, от Манчестър) също се присъединява към отбора. През последния сезон британецът се доказа като един от най-силните съперници на пилотите на Opel Берквист и Грийбел във FIA ERC Junior.

Двама от тримата пилоти на заводските отбори на Opel ще разчитат на експертния опит на нови навигатори през 2016 година. Докато Танерт отново си партнира с досегашния си копилот Дженифър Тийлен (на 31 години, от Люксембург), от третия кръг на Азорските острови Грийбел ще пилотира с Лара Ванесте. Белгийката на 25 години има сериозен международен опит и е била част от екипа на заводски отбор във WRC. Грийбел ще пилотира в първите два кръга на ERC с Примин Винкхофер (на 20 години, от Покинг). Катрин Бекер ще заеме „горещото място“ до Инграм. През 2015 г. 34-годишната Бекер от град Шлиц от провинция Хесен успя да грабне две шампионски титли в тежкия австрийски национален рали шампионат като навигатор на Михаел Бьом.

„Разполагаме с наистина силен екип,” отбелязва директорът на Opel Motorsport Йорг Шрот. “Всеки от нас знае колко невероятно оспорвана е надпреварата в ERC Junior, а защитата на шампионска титла е наистина голямо предизвикателство. Ние обаче показахме, че можем да издържаме на напрежението. Сигурен съм, че с ADAM R2 и трите екипажа сме в толкова добра позиция, че Opel Motorsport ще бъде в положение на претендент през 2016 година.”

В допълнение към шестте кръга на FIA ERC Junior, трите заводски отбора на Opel участват и в други състезания като най-важното от тях е германското ADAC Rallye Deutschland (18-21 август). Екипите на ADAM R2 се състезават също в германския кръг на WRC в Триер, вече като победители в класа. Участията на заводските екипи на Opel в други национални и международни рали събития ще бъдат оповестени своевременно.

Календар FIA ERC Junior 2016

5 – 7 февруариРали Лиепайа, Лиепайа/Латвия (чакъл/лед/сняг)
7 – 9 априлРали кръг Ирландия, Белфаст/Северна Ирландия (асфалт)
2 – 4 юниРали SATA Açores, Понта Делграда/Азорски острови/Португалия (чакъл)
23 – 25 юниKenotek by CID Lines Ypres Rallye, Ипр/Белгия (асфалт)
15 – 17 юлиauto24 Rally Estonia, Отепая/Естония (чакъл)
26 – 28 августBarum Czech Rally Zlín, Жлин/Чешката република (асфалт)