Начало Други Opel прави шоу на Oldtimer Гран при

Opel прави шоу на Oldtimer Гран при

38
0

Opel прави страхотно шоу този уикенд по време на 41-ата Oldtimer Гран при, която се провежда на пистата Нюрбургринг в Германия.

На немското трасе се събира каймакът на историческите автомобили и 20 от звездите на Opel в 110-годишната история на марката също ще са там. Брандът е представен както със съвременни модели като Opel Astra OPC Cup, така и с исторически, изключително успешни коли. Те ще бъдат поведени днес от доктор Карл-Томас Нойман зад волана на Rekord C за демонстрационни обиколки на Нюрбургринг.

Забележителната история на Opel в автомобилния спорт започва още през 1903 г. От Гран при надпреварите (през 1914 г. автомобил на марката е с двигател 12,3 л, 260 к.с. и феноменална за онзи период максимална скорост от 228 км/ч) през ралитата (с прочутия Ascona и Валтер Рьорл) брандът постига сериозни успехи в съревнованията. При туристическите автомобил звездата безспорно е Cliff Calibra. Мануел Ройтер печели International Touring Car Championship през 1996 г.

През 60-те и 70-те години на миналия век са славните времена на тунингованите модели – нормални серийни коли са превръщани в невероятни състезателни автомобили. Тогава най-ярко блестят Opel Commodore A от Клаус Щайнмеч, два Opel GT от Вирджилио Конреро и най-мощните Opel GT с 280 к.с. от Улрих Герент.