Начало Автомобили Опити за спасение на MG Rover

Опити за спасение на MG Rover

131
0

Както и предсказваха експерти, един месец преди изборите, британското правителство не счете за възможно закриването на последния във Великобритания голям автомобилен завод. В неделя то предостави на MG Rover заем от 6,5 млн. паунда (почти $13 млн.) за заплати на работниците (над 6000 души), съобщи ВВС.

Правителството отпусна този кредит, за да не започне администрацията на завода да уволнява работници. Сумата ще позволи на компанията да просъществува още една седмица, през която правителството трябва да реши какво ще прави по-нататък.

През изминалата седмица правителството и профсъюзите направиха всичко възможно, за да предотвратят уволнения и да осигурят бъдещето на завода на компанията в Лонгбридж. Управляващите са поели задължение в най-кратки срокове да изработят реалистичен бизнес-план за проблемния завод. След това официална делегация ще посети Китай, където документът ще бъде представен на най-големия местен производител Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC), който пък възнамеряваше да купи компанията, но в четвъртък се отказа.

Това решение на китайската страна фирмите-доставчици на MG Rover отказаха да я зареждат с възли, заводът спря работа и бе започната процедура за обявяване в банкрут. Тогава британското правителство отдели 40 млн. лири, които бяха дадени, за да могат партньорите на закъсалата компания да не уволняват свои служители, както и за да могат те да си намерят нов бизнес.

Настоящите собственици на MG Rover, Phoenix Venture Holdings, също се включиха в борбата за оцеляване, като отделиха $92,6 млн. в началото на тази седмица. Компанията PricewaterhouseCoopers (PwC), която в момента управлява британския производител е получила съответния документ, гарантиращ финансовата помощ. В същото време обаче, PwC продължава да търси потенциален купувач на компанията и се надява преговорите с китайците да бъдат възобновени, които вече май са се отказали окончателно от покупката на последния британски автомобилен производител.