Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отговаря ли Ферари F2002 на правилата?!

Отговаря ли Ферари F2002 на правилата?!

64
0

Тазгодишният суперболид на Ферари F2002 нарушава правилата във Формула 1 и печели незаконно. Това твърдят едновременно от тимовете на Уилямс и Макларън и остро атакуват колата пред ФИА.
След смазващата победа на Скудерията миналия месец на Имола бяха показвани многократно кадри, на които страничните дефлектори (плоскостите пред кутиите за радиаторите) са движат (вибрират) по време на състезанието.
Според техническия регламент – точка 3.15 – всеки един елемент, който влияе на аеродинамиката, трябва да бъде закрепен неподвижно. Не се допуска никаква промяна в положението му (допустимият ъгъл на отклонение е нула). Противниковите отбори твърдят обаче, че дефлекторите на Ферари променят положението си и това е нарушение на тази точка от правилника.
Експерти заявяват, че при движението на дефлекторите се получава предимство, защото потоците към радиаторите и вихрите зад предните гуми се разделят по-добре. Никой не може да каже колко точно това подобрява поведението на Ферари, но наистина съществувало формално нарушение на правилата.
Преди три години след Гран при на Малайзия Ферари пак имаха проблеми с дефлекторите. Тогава Джо Бауер ги обяви за незаконни, защото по правилник гледани от пода те трябва да се проектират в единна крива, стъпила на основата на пода. При Ферари тогава горният край стърчеше с 10 мм. Пред апелативната комисия на ФИА обаче Ферари се защитиха, като демонстрираха, че дефлекторът е бил под ъгъл, който Бауер не бил отчел с линийката си на пистата……………