Начало Рали Попов и Башкехайов с най-добро класиране в Opel Adam Cup

Попов и Башкехайов с най-добро класиране в Opel Adam Cup

104
0
Ангел Башкехайов,Даниел Попов

Даниел Попов и Ангел Башкехайов от екипа на Ясен Попов Рейсинг записаха най-доброто си класиране от четирите участия в Opel Adam Cup. Българите завършиха на 7-а позиция в генералното класиране във второто състезание от двойния кръг на рали Германия.

В досегашните 4 ралита от програмата на този едномарков шампионат, българите се класираха 14-и (Заксен Рали), 8-и (Щемведер-Берг Рали),13-и (Вартбург Рали) и 10-и в първия от двата кръга в Германия.

Двамата състезатели завършиха с общо време от двата дни (6 етапа в събота и 2 в неделя) 2.22:13.7 ч., на 75.1 сек зад победителите Лунберг/Арусиандер от Швеция. На Попов/Башкехайов не достигнаха 2.5 сек, за да бъдат с още една позиция напред – спрямо американците Джонсън/Кихурани.

Даниел и Ангел започнаха да прогресират още в събота, като се изкачиха на 8-ото място, въпреки че останаха без спирачки при първото минаване на митичната отсечка Панцерплате, а в следобедните етапи записаха две 6-и времена и излязоха на 7-а позиция. В неделя двамата пробваха и атака към 6-ото място в класирането продължи, но Шон Джонстън защити позицията си.

За пет състезания в Opel Adam Cup българите вече имат три старта, в които са спечелили точки. В рали Германия беше и най-сериозната им конкуренция – 20 екипажа от цял свят.

„Много съм щастлив, че имахме възможност да участваме в рали от световния шампионат – заяви след финала вчера Даниел Попов. – В събота имахме проблеми със спирачките на „Панцерплате”, като във втората половина на етапа с дължина 38 км спирахме само с ръчната спирачка. После се завъртяхме веднъж, но останахме в Топ 10.

В неделя сутринта атакувахме в „Графшаф”, като ние я карахме само веднъж, това са 29 много трудни и интересни километри. Там записахме 11-о време, само на 3,1 секунди от норвежеца Марко Герсакер и изпреварихме с 0,4 секунди холандеца Менциг, но пък си осигурихме 7-ото място в класирането.

И накрая, карахме и пауър стейджа, след WRC звездите, където двамата с Ангел много се забавлявахме, отсечката е само 14 километра, но е много тясна, хлъзгава и бърза, като там записахме 8-о време и изпреварихме германеца Давид Хавлат с 10 секунди.”