Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Проблем със софтуера на Мерцедес е коствал победата на Хамилтън

Проблем със софтуера на Мерцедес е коствал победата на Хамилтън

61
0
Тото Волф и Хамилтън, снимка: Спас Генев

Проблем със софтуера на Мерцедес може да е коствал победата на Люис Хамилтън в Австралия. Британецът водеше колоната до назначаването на режим на виртуална кола за сигурност заради болида на Ромен Грожан.

Тогава неспиралият още в бокса за смяна на гуми Себастиан Фетел направи своя пит и се върна начело на колоната, на метри пред Хамилтън. До финала той задържа по-бързи Люис зад себе си и спечели състезанието.

Веднага след случилото се шампионът попита по радиото отбора дали не е можел да се движи с по-голяма скорост, която да му даде възможност да запази първата позиция. Освен това той каза, че не е бил предупреден достатъчно рано за появата на режим на виртуален сейфтикар.

„Смятахме, че имаме аванс от 3 сек и трябва да проверим в компютрите защо се получи така, че загубихме, каза спортният шеф на Мерцедес Тото Волф пред британския Sky Sports. – Ако имаме софтуерен проблем някъде, трябва да го решим. Мисля, че проблемът е в нашата система.

Имаш нужда от 15 сек аванс (да влезеш в бокса и да излезеш пред съперник при виртуална кола за сигурност), а според нашите изчисления във Ферари имаха 12. Затова мислехме, че имаме достатъчно аванс, но се каза, че не е така. Изглежда разликата беше лошо пресметната от системата ни.“