Начало WRC News Промениха правилата за Power Stage в WRC

Промениха правилата за Power Stage в WRC

85
0
Себастиен Ожие

ФИА обяви, че налага промени в правилата за провеждането на т.н. Power Stage или специална последна отсечка от всеки кръг от Световния рали шампионат, която дава допълнителните бонус точки на пилотите.

Най-бързият пилот в нея получава 5 точки, а следващите 4, 3, 2 и 1 т. Състезателите трябва да минават по нея в оказания според класирането ред – от последния към първия.

И ако досега някой пропуснеше реда си, трябваше да минава последен по отсечката, но след съответното наказание от 4 минути. Именно последното обаче бе използвано в рали Швеция по-рано през сезона от Себастиен Ожие.

Той пропусна реда си и получи 4 минути санкция, но това не промени 10-ото му място в крайното класиране. В същото време той мина по отсечката последен при най-добри условия на трасето и записа второ време в етапа и взе 4 бонус точки.

От предстоящия кръг в Корсика във Франция в края на тази седмица пилотите, които изпуснат стартовия си ред в Power Stage-a, няма изобщо да получават точки от него, независимо какво време постигнат.