Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас-ът на Грожан не отговаря на техническите правила, постановиха стюардите

Хаас-ът на Грожан не отговаря на техническите правила, постановиха стюардите

43
0
Ромен Грожан

Автомобилът на Ромен Грожан не отговаря на техническите правила, постановиха стюардите на Гран при на Италия вследствие на подаден от Рено срещу Хаас протест. В решението им се посочва, че е нарушена точка 3.7.1 D от правилника.

Точката гласи: „Повърхността, образувана от всички части, разположени върху основната равнина, трябва да има радиус от 50 мм (+/- 2 мм) при всеки ъгъл, гледан непосредствено под колата, като това се прилага след определяне на повърхността.”

В решението се казва, че на 25 юли е била издадена техническа директива вследствие искане на Рено за уточнение по точка 3.7.1 D. На отборите е било дадено време до Гран при на Италия да направят необходимите промени по автомобилите си. От Хаас изтъкнали, че при техния тим може да има забавяне от доставчици, цитирайки и задължителната лятна пауза. В отбора обаче са получили от ФИА разяснението, че ако до Монца колите им не отговарят на правилото, то съперници може да подадат протест срещу тях.

Подобно нарушение означава дисквалификация от състезанието, която бе потвърдена малко след съобщението за проблема с болида на Хаас. Грожан завърши шести в Гран при на Италия. Неговото отпадане от класирането носи първи точки на Сергей Сироткин във Формула 1. На пистата руснакът финишира 11-и, точно зад съотборника си в Уилямс Ланс Строл.

При първоначалното класиране пък Хаас и Рено имаха по 84 точки. След дисквалификацията на Грожан обаче тимът от Енстън е с 86, а активът на американските съперници е с 10 точки по-нисък.