Начало Други Представиха българските отбори в Shell Eco-marathon Европа 2018 и техните автомобили

Представиха българските отбори в Shell Eco-marathon Европа 2018 и техните автомобили

124
0

Участниците в тазгодишната надпревара Shell Eco-marathon представиха своите енергийно ефективни автомобили днес в София на 7 юни. То се превърна в истински празник на инженерната и иновационната мисъл, а учениците и студентите споделиха любопитни факти за своите автомобили, технологични промени и нововъведения. Екипите направиха демонстрации пред гостите и показаха устрем за победа на състезанието за иновативни енергийни решения за транспорта, което ще се проведе от 5 до 8 юли в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон.

България ще бъде достойно представена от четири отбора на Shell Eco-marathon 2018. Екипите на Технически университет – София и новия отбор HydRu на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се състезават в категорията „Градски тип“. В категорията „Прототипи“ са автомобилът на дългогодишния отбор „Автомобилист“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и този на екипа на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“, гр. Чепеларе.

Участието на българските екипи в Shell Eco-marathon тази година е белязано и от редица иновации. Отборът на ТУ – София празнува своето десето участие с няколко нововъведения на своя автомобил „Феникс“ от категорията „Градски тип“, сред които изцяло нова система за задвижване, нова електрическа система за рекупериране на енергия при спиране и нова спирачна система. Екипът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе е разработил нова телеметрична система и е заложил на нов аеродинамичен дизайн на прототипа STORM-K. Управлението на автомобила на дългогодишните представители на Русенския университет – отбор Автомобилист е поверено на дамската част от екипа. В техни ръце ще е напълно нов карбонов прототип, олекотен с 40% спрямо предишния прототип на отбора. Въздушното съпротивление на DTT 3, както е името на автомобила, е намалено благодарение на новата аеродинамика. Управлението на автомобила на тим на русенския университет HydRu е разделено на две части – кормилната уредба е изцяло механична и чрез лостова система се извършва завиване с предните колела на автомобила. Задвижването му се извършва по електронен път посредством потенциометри и контролери, регулиращи количеството ток, което достига до електродвигателите.

Oтборът на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, успешно премина предварителния кръг Shell Eco-marathon Challenger Event във Франция и ще има възможността да се състезава наравно с останалите отбори следващата година с електромобила Batkomobil в категорията Прототипи.

Сред официалните гости на събитието за представяне на автомобилите бяха Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България и Н. Пр. Беа тен Тъшер, посланик на Кралство Нидерландия в България.

Единадесетото участие на България в Shell Eco-marathon Европа се ползва с подкрепа на Националната комисия на ЮНЕСКО за Република България, както и местните власти от градовете на участниците. Тази година водещата компания за международен транспорт Дискордиа е официален превозвач на българските отбори до Лондон..