Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Повреда по колата причинила завъртането на Верстапен

Повреда по колата причинила завъртането на Верстапен

42
0
Макс Верстапен

Повреда по колата е основната причина за завъртането на Макс Верстапен в Гран при на Австралия. Това обясни спортният директор на Ред Бул Кристиан Хорнер. Холандецът направи много добър старт, но бе блокиран от Фетел, което позволи на Кевин Магнусен да го изпревари в първия завой.

След това преследвайки пилота на Хаас, Верстапен е излязъл широко на завой 12 в 6-ата обиколка, което е причинило повреди по задната част на болида му. В резултат на това и загубата на притискаща сила в 10-ия тур Макс се е завъртял на завой 1, след което изостана до 8-ото място.

„Смятам, че Макс нямаше късмет на старта, каза Хорнер. – Той потегли добре първоначално и отиде надясно от Себастиан, атакувайки го. Но той беше блокиран там и от това се възползва Магнусен, който мина през по-бързата линия.

След като се озова зад колата на Хаас, той, знаейки колко трудно се изпреварван, атакува с всички сили. И излезе малко навън на завой 12 и това причини повреди по дифузьора. Това създаде значителен дисбаланс и доведе до завъртането, но той се справи невероятно добре до края на състезанието.“

Верстапен, който все пак завърши 6-и, обясни ситуацията от своята гледна точка по следния начин: „След 4-5 обиколки открихме, че нещо е счупено по колата. Изведнъж се появиха много проблеми с нея. Имах такива с баланса, а постоянно губех много притискаща сила в средата на завоя.

И в един момент се завъртях на първия завой. За късмет се завъртях на 360 градуса и не загубих много позиции. След това не можех да изпреварвам, което бе разочароващо. Все пак с оглед на повредите по колата записахме няколко точки.“

Другият пилот на „биковете“ Даниел Рикиардо, който завърши 4-и, заяви, че темпото му е било много близко до това на пилотите на Ферари. В края той беше много близо до 3-ия Кими Райконен и дори опита атака, но не успя да го изпревари.

„Мисля, че бяхме много близо до темпото на Ферари, каза австралиецът. – Определено имахме една от най-бързите, ако не и най-бързата кола днес. Трябва да намерим още скорост в една бърза обиколка, но състезателното ни темпо е добро. Опитах всичко, което мога да изпреваря Кими.“