Начало Рали Пълен триумф на Форд в Норвегия

Пълен триумф на Форд в Норвегия

38
0

С пълен триумф на Форд приключи третият кръг от рали шампионата през тази година в Норвегия. Пилотите на фирмата окупираха подиума и не оставиха никакво съмнение в превъзходството си над останалите. Изненадващо обаче не Маркус Грьонхолм, а неговият млад сънародник и съотборник Мико Хирвонен успя да спечели постигайки втори успех в кариерата си след победата си в Австралия през миналата година.
Финландецът поведе още след първия етап в петъчния ден и до края на уикенда не изпусна водачеството в класирането.
Хирвонен бе с преднина от малко над 15 сек след първия ден пред Грьонхолм, който пък спретна интересен дуел със своя основен съперник за титлата Себастиен Льоб.
Втория ден се оказа решаващ за изхода на надпреварата в Норвегия. Двамата пилоти на Форд бяха безгрешни в шесте съботни етапа като Хирвонен успя да увеличи дори още преднината си пред Маркус Грьонхолм и в края на деня тя бе почти 20 секунди. Денят обаче не бе никак приятен за Себастиен Льоб. Французинът за първи път от години загуби хладнокръвие в събота следобед и това го изхвърли назад в класирането. В 12-ата скоростна отсечка Льоб направи грешка и се заби в преспа, което го изхвърли извън десетката на 11-та позиция. В следващия етап французинът реши да даде всичко от себе си за да се върне в борбата за точките, но явно прехвърли лимита си и отново излетя от трасето. Последствията – 18-то място с изоставане от 18 минути от водача.
Двойната победа на Форд се превърна в тройна след като с атака в последния ден Хенинг Солберг успя да изпревари брат си Петер и да заеме последното място на подиума. Последните четири места в точките се разпределиха между Яри-Мати Латвала, Джиджи Гали Даниел Карлсон и Ян Копецки.
С победата си Хирвонен излезе на второ място във временното класиране със своите 20 точки спечелени в трите кръга. На върха с 24 точки излезе Грьонхолм. Досегашният водач Льоб е вече трети с 18 точки след като не успя да запище актив в Норвегия. Следващият кръг от рали шампионата ще се проведе в Мексико от 9 до 11 март.