Начало Moto News Педроса закри сезона с победа

Педроса закри сезона с победа

38
0

Пилотът на Репсол Хонда – Дани Педроса, спечели последното състезание от тазгодишния световен шампионат по мотоциклетизъм – MotoGP. Испанецът стартира от първа позиция след състезанието, след като спечелилият квалификацията вчера – Кейси Стоунър, загуби контрол над Дукатито си в загряващата обиколка и след сериозният хайсайд, който последва, мотоциклетът му бе повреден и той не успя да стартира в надпреварата. Педроса не изпусна лидерската позиция от началото до самия финал и спечели безапелационна победа – втората за него този сезон след триумфа му на пистата Лагуна Сека в САЩ в средата на сезона. След финала испанецът бе изключително доволен от постигнатото, с което доказа, че с право е сочен за един от членовете на „извънземната четворка“ в MotoGP за момента.

Новият стар световен шампион Валентино Роси финишира втори днес, въпреки че даде 4-то време в квалификацията вчера и стартира трети днес. Той успя да се пребори със съотборника си в тима на Фиат Ямаха – Хорхе Лоренцо, който зае последното място на подиума във Валенсия. Испанецът имаше сериозен момент малко след началото на състезанието, когато нестабилност в задницата на неговата машина едва не причини ситуация, подобна на тази при Кейси Стоунър. Точно тя позволи на Роси да се приближи достатъчно до Лоренцо, преди да го атакува и изпревари, отнемайки му моментната втора позиция.

Четвърти в състезанието днес завърши Колин Едуардс (Монстер Ямаха Тек 3), който с основание е сочен за „най-добрия от останалите“ този сезон. С този си резултат американецът успя да заслужи петото място в генералното класиране, което отне от Андреа Довициозо не без помощта на бъдещия си съотборник Бен Спийс.

Честта на Дукати днес остана да защитава Ники Хейдън, който се нареди на пета позиция, удържайки атаките на Тони Елиас (Сан Карло Грезини Хонда), който остана шести.

След чудесно каране на седмо място днес се нареди Бен Спийс, който взе участие посредством Уайлдкард на седлото на Ямаха YZR-M1. Спийс стартира осми (след отпадането на Стоунър) и проведе няколко прекрасни битки на пистата и дори успя да помогне на сънародника си и бъдещ съоборник в тима на Тек 3 – Колин Едуардс да спечели петата позиция в генералното класиране, за което получи благодарности след финала от „Тексаското Торнадо“. Това стана след като Спийс изпревари Андреа Довициозо за седмата позиция и принуди италианецът да се задоволи с осмото място и съответно шестата позиция в генералното класиране този сезон.

Останалите двама пилоти в Топ 10 днес бяха „новакът на годината“ Мика Калио (Прамак Рейсинг) и Алекс де Анджелис (Сан Карло Грезини Хонда).

Ето и пълния списък с резултатите от Гран при на Валенсия – 17-ти, последен кръг от тазгодишния шампионат MotoGP:

1 Дани Педроса, Repsol Honda Team 46’47.553
2 Валентино Роси, Fiat Yamaha Team + 2.630
3 Хорхе Лоренцо, Fiat Yamaha Team + 2.913
4 Колин Едуардс, Monster Yamaha Tech 3 + 32.515
5 Ники Хейдън, Ducati Marlboro Team + 34.585
6 Tони Елиас, San Carlo Honda Gresini + 34.888
7 Бен Спийс, Sterilgarda Yamaha Team + 37.706
8 Aндреа Довициозо, Repsol Honda Team + 38.364
9 Mика Калио, Pramac Racing + 42.491
10 Aлекс Де Анджелис, San Carlo Honda Gresini + 43.689
11 Ранди де Пюние, LCR Honda MotoGP + 46.018
12 Джеймс Тосланд, Monster Yamaha Tech 3 + 50.226
13 Aлекс Еспаргаро, Pramac Racing + 57.168
14 Лорис Капироси, Rizla Suzuki MotoGP + 1’06.877
15 Крис Вермюлен, Rizla Suzuki MotoGP + 1’11.701
16 Габор Талмаши, Scot Racing Team MotoGP + 1’14.405
17 Mарко Меландри, Hayate Racing Team + 1’33.425

не стартира:

Кейси Стоунър, Ducati Marlboro Team