Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес най-бърз в проведената на мокро първа тренировка на Монца

Перес най-бърз в проведената на мокро първа тренировка на Монца

53
0
Гран при на Италия,дъжд,Монца
снимка: Спас Генев

Серхио Перес от екипа на Форс Индия беше най-бърз в проведената на мокра писта първа свободна тренировка за Гран при на Италия. Мексиканецът записа 1:34.000 мин в самия край на сесията, когато условията на трасето бяха най-добри.

На половин секунда зад него остана Кими Райконен с Ферари, а трети се нареди Естебан Окон с другия болид на Форс Индия. Останалите водещи пилоти останаха доста по-назад, тъй като не направиха бързи обиколки в последните минути, когато пистата Монца почти изсъхна.

И в тази тренировка, както и в първата на Спа, за Макларън участва Ландо Норис, който този път караше вместо Щофел Вандоорн. Младият британец е потенциален кандидат за второто титулярно място догодина и в тима му дават възможност да покаже качествата си в състезателен уикенд.

Сесията започна с дъжд на пистата и повечето пилоти излязоха с гумите за изцяло мокро. Райконен и Верстапен бяха с интермедия. Още в инсталационната си обиколка Даниел Рикиардо имаше проблем с новата спецификация на задвижващата система на Рено. Той едва се прибра до бокса на Ред Бул. Първи време за обиколка записа Нико Хюлкенберг – 1:38.567 мин. След него Сайнц направи тур с интермедия и бе на 1.3 сек от съотборника си.

30 мин след началото на тренировката и пилотите на Ферари записаха бързи обиколки. Фетел поведе с 1:37.867 мин, а Кими беше 3-и. Малко след това Сайнц подобри времето на Себастиан с 0.443 сек., а Рикиардо отново излезе на пистата, след като софтуерният проблем с мотора му беше отстранен. Хюлкенберг излезе на 2-а позиция с нова по-добра обиколка. Верстапен пък се завъртя, а после изпусна спирането за втория шикан. Секунди след това последното стори и Хамилтън. Рикиардо пък мина през чакъла след грешка на завоя Лесмо 2.

В следващите минути Хамилтън и Ботас излязоха на трасето с интермедия и британецът излезе начело, а Валтери 3-и. Финландецът и Норис минаха през зоната за сигурност на първия шикан. С подобряването на условията и времената започнаха да падат, като Верстапен първи слезе под 1:36 мин за обиколка. Следваха Хюлкенберг, Ботас, Сайнц и Хамилтън. Карлос подобри значително времето си и зае 2-ото място на 3 десети зад Макс.

10 минути преди края на сесията пистата почти изсъхна, като някои пилоти дори сложиха сликове. Това доведе до драстично подобряване на времената. В крайна сметка най-добро постижение записа Перес с интермедия– 1:34.000 мин, следван от Райконен, Окон, Хартли и Рикиардо със същия тип гуми.