Начало Дакар Петерхансел напомни за себе си в Дакар, драма за Сайнц

Петерхансел напомни за себе си в Дакар, драма за Сайнц

67
0
Ксавие дьо Солтре

Стефан Петерхансел с Мини Бъги от екипа на X-Raid спечели 3-ата отсечка на рали Дакар, записвайки първа етапна победа в тазгодишното издание. 13-кратният шампион в надпреварата измина отсечката от Сан Хуан до Арекипа с дължина от 331 км за 3.54:31 часа и изпревари с 3:26 мин Насър Ал-Атия с Тойота.

По този начин Петерхансел се изкачи от 13-о на 3-о място в генералното класиране, където лидер вече е именно Ал-Атия, който има близо 7 мин аванс пред Язеед Ал-Ражи с Мини 4х4. Досегашният водач Жиниел де Вилиерс с Тойота спря след 172 км и за момента още не е завършил отсечката. При всички случаи обаче той ще натрупа часове изоставане.

Победителят от 2-ия пробег Себастиен Льоб с Пежо 3008 DKR остана 11-и, след като се изгуби в мъглата, и изостана на 8-о място в общото подреждане. Той мина първи по отсечката днес и загуби над 40 минути. Изоставането му от Ал-Атия е 38 мин. Шансове за победата на практика загуби миналогодишният победител Карлос Сайнц-старши с Мини Бъги. Той счупи окачване само след 39 км и загуби над 3 часа.

При моторите етапът спечели Ксавие дьо Солтре с Ямаха, като се възползва от проблемите на фаворитите. Голямата новина сред тях е отпадането на Хоан Бареда Борт с Хонда. Той катастрофира на 143-ия км, след което беше евакуиран с хеликоптер. Миналогодишният шампион Матиас Валкнер с КТМ и Рики Брабек с Хонда се изгубиха и това им костваше повече от 20 минути. Тоби Прайс с КТМ също изгуби верния път, но това му костваше по-малко – около 15 мин.

Втори в етапа завърши Пабло Кинтанила с Хускварна, което след проблемите на фаворитите го изведе начело в генералното класиране. Той има аванс от 11:23 мин пред Кевин Бенавидес с Хонда, завърши отсечката 3-и. Сам Съндърланд с Хонда оформя топ 3 в общото подреждане.

В категория SXS най-добро време в етапа постигна испанецът Фарес Гуел с Кан-Ам, който изпревари с 2 мин Франсиско Лопес Контардо с Кан-Ам. Трети остана Сергей Карякин с BRP. Контардо води в общото подреждане с преднина от 3:24 мин пред Гуел.

В клас ATV първи за отсечката беше аржентинецът Гонзалес Фероли с Ямаха, който изпревари с 1:44 мин Николас Кавилясо с Ямаха. Последният бе най-бърз и в първите 2 дни. На 10:50 мин остана третият Густаво Галего също с Ямаха.

При камионите първа етапна победа записа Андрей Каргинов с Камаз. Руснакът остави зад себе си Фредерико Вилагра с Ивеко (+11:55 мин) и съотборника си Дмитри Сотников (13:42 мин). В общото класиране води Едуард Николаев (Камаз), който днес остана 4-и.