Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите ще трябва да прекратяват бързите си обиколки при двойни жълти флагове

Пилотите ще трябва да прекратяват бързите си обиколки при двойни жълти флагове

37
0

Пилотите ще трябва да прекратяват бързите си обиколки в тренировките и квалификациите ако в съответния сектор от пистата има двойни жълти флагове. Това е новото разпореждане от рейс директора на ФИА Чарли Уайтинг, което е влязло в сила днес в Малайзия

По-рано през сезона в Унгария Нико Розберг спечели полпозишъна, след като подобри времето си в последните секунди, преминавайки през зона с двойни жълти знамена заради завъртелия се Фернандо Алонсо. Нико запази първата позиция, след като успя да убеди стюардите, че е намалил достатъчно скоростта.

В предишния кръг в Сингапур обаче Серхио Перес бе наказан с общо 8 места за това, че е постигнаl най-добрия си резултат при двойни жълти светлини във втората част на квалификацията. Пилотът на Форс Индия намали на 2 пъти скоростта в обиколката си, но това не бе достатъчно според стюардите и той бе санкциониран.

За да не се получават повече подобни спорни ситуации с различен краен изход, отсега нататък състезателите ще трябва да прекратяват бързите си турове ако минат през сектор с двойни жълти знамена.

Това не означава задължително да спрат в бокса, но постигнатото време в тази обиколка не трябва да е от значение, което напрактика означава да не е по-добро от предишното им най-добро в съответната сесия. При единични флагове пилотите също трябва да намалят скоростта и да са готови да променят посоката си на движение.