Начало Картинг Последен старт по картинг за сезон 2007 на „Лаута”

Последен старт по картинг за сезон 2007 на „Лаута”

90
0

2 800 лева е общият награден фонд за последното за 2007 година любителско състезание. Годишният финал ще бъде в неделя – 04-ти ноември и ще започне в 10:00 часа. С него официално ще бъде закрит и сезон 2007.

В продължение на 7 месеца над 8 000 клиенти на Картинг писта Лаута се състезаваха в месечните надпревари в борба за квоти, които им дават право за участие в голямото състезание „BECK’S GRAND PRIX” & „LAUTA JUNIOR KARTING CUP”. Стартът на надпреварата ще бъде в 10:00 часа в неделния ден.

Рекордът за най-бърза обиколка по време на любителския шампионат през този сезон принадлежи на англичанина Кристофър УОЛДОК, който по време на месечния финал за юли завъртя 870-те метра на писта Лаута само за 00:52,739 мин.

Годишният финал ще се проведе в две отделни състезания, в които пилотите ще бъдат разпределени въз основа на тяхната възраст – 21 човека над 18 години и също толкова под 18 години. Участниците в Големия финал на „Лаута” са най-добрите пилоти – любители с най-много постижения през годината. Средната им възраст е 23 години, има представители на 7 населени места и 2 държави – най-многобройни са пилотите от Пловдив, има състезатели от София, Ямбол, Брестовица, Девин, Брестник и Троян. Освен българи в състезанието ще участва и един англичанин – Кристофър Уолдок, който е на 13 години и през Юли завоюва първо място в месечната надпревара и правото да участва в последното за сезона състезание на „Лаута”.

Във финалната част на надпреварата участниците ще карат в два манша – по посока и обратно на часовниковата стрелка. Класирането ще се извърши по средното им време от двете посоки.

През този сезон дейно участие в шампионата имаше коефициентът К, с който се коригираха средните времена на пилотите на база тяхното тегло. Коефициентът „К” на Картинг писта „Лаута” увеличава времето за обиколка с 00:00,05 минути за всеки 2 килограма на човек с тегло под 86 кг. На всички участници, които тежат под 42 килограма се начислява най-високият коефициент. Подобен коефициент се използва в любителските и професионални шампионати в цяла Европа и Америка.

Любителският шампионат по картинг „BECK’S GRAND PRIX” & „LAUTA JUNIOR KARTING CUP” се организира на писта „Лаута” съвместно с БФКС и с партньорството на BECK`S.