Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Промените в правилата няма да повлияят на Бриджстоун

Промените в правилата няма да повлияят на Бриджстоун

64
0

Промените в правилата за тазгодишния шампионат на Формула 1 няма да повлияят негативно на Бриджстоун, заяви техническият директор на компанията Хисао Суганума. Японците са разгледали всички аспекти на представянето си през 2003 г., за да оптимизират и подобрят максимално продуктите си. През 2004 г. Бриджстоун ще доставя гуми само на четири екипа (Ферари, Заубер, Джордан и Минарди), след като БАР избра да кара с Мишлен.
– Прекарах първите няколко седмици след кратката си починка във вътрешни, организационни промени, целта на които е да работим по-ефективно и планирах зимната ни програма. След като приключих с това посетих всеки един от отборите ни, с които си изяснихме силните и слабите страни на гумите от миналия сезон – обясни Суганума.
Четирите екипа с гуми на Бриджстоун навъртяха общо близо 17 000 километра тестове само по програмите на японците.
Според Суганума част от промените в правилата ще изискват по-голямо внимание при изграждане на стратегиите за отделните надпревари.
– Увеличаването на разрешената скорост в питлейна от 80 на 100 км/ч например означава, че можем да очакваме стратегии с повече спирания в бокса. Вследствие на това ние трябва да преценим какво представяне се изисква от гумите. С намаляване времето на използване на гумите износването им става по-малко важно в сравнение със скоростта и грипа – обясни той.
Изборът на гуми трябва да е направен до 9 часа в събота сутрин (1 часа следобед, ако и двете петъчни тренировки са на мокра писта). Тази промяна в правилата не би трябвало да окаже твърди негативно влияние върху върху Бриджстоун. Промяната в правилника касаеща задното крило (разрешени са само два елемента) също няма да е толкова страшна, защото автомобилите са конструирани така, че да компенсират загубата на аеродинамично прилепяне, допълни Суганума.