Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Протест на Макларън срещу Михаел Шумахер отхвърлен, тифозите празнуват титлата

Протест на Макларън срещу Михаел Шумахер отхвърлен, тифозите празнуват титлата

52
0

Рекордната пета титла на Михаел Шумахер бе официално потвърдена след разследване на комисарите на Маникур снощи. Звездата на Ферари спечели вчерашната Гран при на Франция след грешка на Кими Райконен 4 обиколки преди. След финала на състезанието шефът на Макларън Рон Денис обвини Шумахер, че е изпреварил финландеца при жълти знамена, което е против правилата. Комисарите проучиха внимателно случая и пуснаха изявление, че победата на Михаел е напълно редовна.
– След като изслушване обясненията на пилотите и на техните представители, след проучване на видео материалите и проверка на времената от съответните сектори, стюардите решиха, че не се налагат никакви наказателни действия – се казва в изявлението.
Самият Михаел заяви след състезанието, че грешката на Райконен му е помогнала.
– Мисля, че нямаше да мога да изпреваря Кими ако не беше маслото – той направи фантастично състезание. Когато видях неговия проблем, вече имах предупреждение за ситуацията. Наистина се разтревожих, че го изпреварвам при жълти знамена, но всъщност това стана след инцидента – аз карах по идеалната линия, а Кими се намираше извън нея – каза германецът.
Междувременно петата титла на Шумахер бе отпразнувана подобаващо в Маранело. По улиците на родния град на Ферари се изсипаха стотици фенове, които полудяха след като Михаел пресече финала. Шампанско и тромбони подслаждаха радостта на тифозите. Малко след състезанието пък се появиха и първите коментари.
Почетният президент на ФИАТ Джани Аниели заяви, че е очаквал подобно развитие на събитията.
– Не съм изненадан. Всичко мина, както очаквах. Велик шампион, велика кола и велик екип – всички те направиха Ферари невероятен отбор, който в момента е непобедим – каза той.
Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло, който празнуваше заедно с екипа на пистата, нарече Михаел „най-великият пилот, който някога е карал за Ферари“. Колегите и съперници на германеца също не скъпиха похвалите за успеха му, признавайки, че Шумахер е заслужил напълно триумфа си.