Начало Рали Рали шампионът на България: Ще си запаля лиценза и ще карам в...

Рали шампионът на България: Ще си запаля лиценза и ще карам в чужбина

92
0

Рали шампионът на България за 2017 г. Тихомир Стратиев заяви на пресконференция във Варна, че ако нещата в спорта продължат да се развиват по сегашният неустановен, нелогичен и нерегламентиран начин, той ще отиде да се състезава в Румъния и няма да е с български лиценз. Пилотът на варненския клуб Марина Моторспорт вече кара в северната ни съседка през 2011 и 2012 г.

На нея, освен шампионът на страната, който спечели първенството през миналата с автомобил с един двигателен мост, присъстваха още Янаки Янакиев, Йордан Атанасов, членът на управата на БФАС Слави Славов, Давид Кварацхелия, Стефан Либертинов и Симеон Димитров. 

Повод за реакцията на Стратиев в неясното около календара на рали шампионата у нас и постоянно променящите се дати на състезанията. Организаторите искат изместване на рали Сливен в края на юли, а рали България да бъде отложено за ноември. В същото време в календара влезе рали Сърбия през септември.

„Имах планове, дори и за участие в европейския рали шампионата, но в момента незнам какво ще правя, каза Стратиев. – За мен това е изключително обидно, защото по този начин БФАС се подиграва с пилотите си, като ги принуждава да карат в чужбина.

До ден днешен, не намерих публикувани правилници за рали състезанията през 2018 г. в България! Има наредби, но не е публикуван правилника! По какви правила, ще със състезавам, къде ще се състезавам, това са въпроси, които всеки един трябва да знае преди да е започнал сезона Ще си запаля лиценза, и ще карам в чужбина. Нещата не са никак розови.“
Слави Славов от БФАС даде обяснение за промените. По думите му това се наложило, тъй като Министерството на спорта имало желание за следващата година рали България да бъде кръг от Европейския рали шампионат.

„Този амбициозен проект, иска време за реализация и се е взело решение, да бъде отложено ралито за края на годината, за да може да се направи съответната подготовка и тази година ралито трябва да бъде кандидат, каза Славов.

Ще дойде наблюдател да оцени критериите и дали са покрити стандартите и след това да бъде направено състезанието. Засега ралито остава във Варна, но на 21 април има общо събрание на федерацията и новото ръководство може да поеме друг курс и да прецени, че ралито трябва да бъде преместено.“

Йордан Атанасов пък обяви, че се завръща в автомобилния спорт със своето Мицубиши Лансър Ево 9, като навигатор ще му бъде Янаки Янакиев. Двамата планират да участват във всички кръгове от националния шампионат, както и в Балканския Рали Трофей на ФИА. Първото участие на екипажа на Арт Рейсинг ще бъде на 3-6 май 2018 г. в рали Phrygia в Турция, което е първи кръг от Балканския Рали Трофей. 

Дългогодишния навигатор на Пламен Стайков – Давид Кварацхелия-Давидоне обяви, че е станал Международен спортен комисар от името на Грузия, Вице-консул на Грузия във Варна и председател на българо-грузинската търговско-промишлена камара. През тази година Давидоне, ще организира рали в Грузия, като желанието му е да карат доста елитни екипажи от Грузия, Румъния, Сърбия, Украйна и естествено от България. Той ще бъде навигатор на Стратиев.