Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен печели на Спа,Шумахер взима титлата

Райконен печели на Спа,
Шумахер взима титлата

40
0

Кими Райконен (Макларън) спечели невероятно състезание на пистата Спа-Франкоршамп днес. Михаел Шумахер остана втори, но това бе достатъчно, за да спечели рекордна седма титла при пилотите. Трети остана съотборникът му във Ферари Рубенс Барикело.
На старта Трули тръгна чудесно и поведе. Зад него първо Алонсо, а след това и Култард изпревариха Шумахер. Райконен и Маса се закачиха при опит на финландеца за изпреварване. При този инцидент пострада и Барикело. Двамата бразилци влязоха в пита, но успяха да излязат преди да бъдат затворени с обиколка.
Междувременно обаче на трасето се случи още по-голяма драма. Марк Уебър строши предното си крило при опит да задмине Фисикела на Сурс. Австралиецът обаче продължи да кара до Червената вода, където закачи Такума Сато и японецът се завъртя. Джанмария Бруни също изхвърча, опитвайки се да избегне хвърчащите отломъци, но се удари в предпазната стена. Джорджо Пантано не можа да се справи и се удари направо във вече спрялото Минарди.
Излезе кола за сигурност, която остана на пистата в продължение на четири обиколки.
Инциденти продължиха да стават по време на цялото състезание. Сейфти карът излиза общо три пъти за 44-те обиколки на Гран при на Белгия. Завършиха само 9 състезатели, като общо класираните са 11.
Трули води през първата част на състезанието, но изостана значително в класирането след сблъсък с Монтоя, при който се завъртя. Инцидентът се разследва от стюардите на надпреварата. Алонсо пък се завъртя още в самото начало, като при второто си излитане остана в чакъла. Точно тогава Култард спука задна дясна гума, но успя да се прибере в бокса и да продължи след това.
Също задни десни гуми спукаха Дженсън Бътън (при което удари Баумгартнер, когото точно в този момент изпреварваше с обиколка и това бе причината за излизането на втората кола за сигурност) и Монтоя. Колумбиецът все пак се добра до пита, където направо излезе от колата. Вторият Уилямс също на завърши – Пицония получи повреда в скоростната кутия и спря на пистата малко преди инцидента на съотборника си.
За трети път сейфти карът се появи на Спа, след като Култард не прецени позицията си при опит да изпревари Кристиян Клийн и го удари. Дейвид потроши значително предницата на болида си, но не удари предпазната бариера и пак успя да се прибере в бокса, където му смениха носа. В крайна сметка шотландецът остана седми в надпреварата.
Райконен от своя страна пое лидерството след първата серия от питстопове. С чудесна стратегия и перфектно каране финландецът взе победата на легендарната Спа, справяйки се въпреки проблем със свалянето на предавки.
На Михаел Шумахер второто място му бе достатъчно, за да вземе рекордната си седма титла при пилотите. Германецът написа поредната нова страница в историята на Формула 1 с това постижение след поредицата си успехи с Ферари от последните години.