Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен с предварителен полпозишън на Нюрбургринг

Райконен с предварителен полпозишън на Нюрбургринг

36
0

Кими Райконен (Макларън) бе най-бърз в днешната първа квалификация за Гран при на Европа. Финландецът изпревари световния шампион Михаел Шумахер с Ферари и Хуан Пабло Монтоя.
Ярно Трули бе най-бърз в тестовете сутринта, като успя да изпревари съотборника си Фернандо Алонсо пет минути преди края на сесията. Дуото на Рено имаше добър аванс пред останалите. Трети се класира Антонио Пицония (Ягуар), но той изостана с 0,880 сек от Трули.
Тренировките минаха почти без проблеми. Единствено Алън Макниш получи повреда и спря на пистата, но въпреки това успя да приключи работата си по гумите с третото Рено.
Свободната тренировка се оказа интересна, след като Оливие Панис с Тойота даде най-добро време за сесията, докато немалка част от фаворитите имаха проблеми. Французинът изпревари Марк Уебър и Райконен, като постиженията на тримата се събраха в рамките на 0,063 сек. В първата десетка имаше един-единствен болид с гуми Бриджстоун – Михаел Шумахер, който се класира 10-ти. Съотборникът му Рубенс Барикело бе още по-назад, като той загуби и доста време, тъй като падна предното му крило. Същото сполетя и Ник Хайдфелд по-късно, като сесията бе спряна за няколко минути, защото спойлерът на Заубер-а лежеше по средата на трасето и трябваше да бъде махнат.
Квалификацията започна при облачно, но хубаво време. Първи на пистата бе Михаел Шумахер, който води в класирането при пилотите за световния шампионат. Звездата на Ферари даде време 1:30.353 мин. Излезлият веднага след него Райконен обаче подобри това постижение с 0,364 сек и никой не можа до края на сесията да мине пред младия финландец.
В средата на тренировката заваля дъжд, който само за няколко минути се усили страхотно. Кристиано да Мата и Жак Вилньов останаха без време, тъй като се завъртяха на мократа писта.