Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ралф Шумахер с полпозишън в Монако

Ралф Шумахер с полпозишън в Монако

21
0

Ралф Шумахер спечели днешната втора квалификация за Гран при на Монако. Успехът на Уилямс бе още по-голям, тъй като Хуан Пабло Монтоя стана трети. От втора позиция утре ще тръгне Кими Райконен.
Райконен бе най-бърз в първата свободна тренировка сутринта. Младият финландец постигна време от 1:15.752, с 0,860 сек по-добро от това на втория – Монтоя.
Съотборникът на Кими Дейвид Култард бе още по-бърз във втората сесия, регистрирайки 1:14.747 мин. Пет минути след началото на втората тренировка обаче тя бе прекъсната заради страхотна катастрофа на Дженсън Бътън. Пилотът на БАР загуби контрол над колата си на най-бързото място на пистата – на излизане от тунела. Той се удари странично в бариерите със скорост от около 290 км/ч. На маршалите им отне десет минути да извадят Бътън от болида, след което той бе закаран в болница. Малко по-късно професор Сид Уоткинс съобщи, че англичанинът е в съзнание и няма физически наранявания. Дженсън обаче не взе участие в квалификация.
Официалната тренировка започна при чудесно време, като първи на трасето излезе Хайнц-Харалд Френцен. Райконен бе девети поред днес заради 11-ото си място от първата квалификация в четвъртък. Той записа време от 1:15.529 мин.
13-ти на трасето бе Монтоя. Колумбиецът изостана от Кими с 0,120 сек. Ралф Шумахер бе 15-ти поред. Той бе по-бърз с 0,006 сек в първия сектор, във втория авансът му бе 0,019 и накрая подобри постижението на Райконен с 0,036 сек! След него излязоха Култард, Трули, Барикело и Михаел Шумахер, но нито един от тях не успя да се доближи до времето му. Световният шампион бе най-бърз в първия сектор с време 19,678 сек, но едва не удари бариерата на излизане от завоя при казиното.
Междувременно прогнозата за времето утре леко се промени. Метеоролозите предвиждат буря в неделя около 14 ч. местно време – точно когато състезанието трябва да започне. Вчера следобед в Княжеството леко преваля, но днес през целия ден бе слънчево и тихо.