Начало Рали Рекордна пета победа за Льоб в Монте Карло

Рекордна пета победа за Льоб в Монте Карло

36
0

С пета победа на Себастиен Льоб в Монте Карло завърши поредното издание на класическата надпревара в княжеството. Победата на французина не подлежеше на обсъждане още от края на петъчния ден на състезанието след като световният шампион натрупа солидна преднина и нямаше никакво напрежение тежащо върху него. Той записа поредния рекорд във визитката си като стана първият пилот в 75-годишната история на надпреварата с пет победи. Неговият съотборник в екипа на Ситроен, Даниел Сордо отпадна, като след сполетелите го проблеми с диференциала в крайна сметка той получи и повреда в двигателя. На втора позиция по този начин излезе пилотът на Форд Мико Хирвонен чието изоставане спрямо Льоб обаче бе доста голямо – 2:34.4 минути.
И докато първите две места бяха ясни далеч преди края на състезанието, то за третото място се разрази истински дуел между пилотът на Субару, Крис Аткинсън, и каращия за екипа на Стобарт Форд, Франсоа Дювал.
Въпреки че изоставаше с 20 секунди в края на съботния ден, каращия само за това състезание Дювал контрира в прочутия етап Кол дьо Турини и следващите го отсечки в планините около Монте Карло. Белгиецът постигна три най-бързи времена от общо четирите отсечки и така преди последния Супер Специален етап на пристанището бе само на 1,1 секунди зад Аткинсън.
В този етап обаче двамата дадоха абсолютно еднакви времена! И така преднината на Аткинсън се запази и той успя да спечели третата позиция в крайното класиране.
Пета и шеста позиция пък останаха за другите двама пилоти на Субару и Стобарт като бившият световен шампион Петер Солберг успя без проблеми да се наложи над направилия добър дебют за частния тим Джиджи Гали.
Седма позиция записа каращия с частно Пежо Жан-Мари Кук, а осми след чудесен дебют на Сузуки се нареди Пер-Гунар Андерсон.