Начало Автомобили Renault Group създава интелигентна електрическа екосистема за остров във Франция

Renault Group създава интелигентна електрическа екосистема за остров във Франция

114
0

В сътрудничество с партньорите си в администрацията на остров Бел-Ил-ан-Мер (Belle-Ile-En-Mer), Morbihan Energies, LesCarsBleus и Enedis, и с богат опит в света на електрическите екосистеми Groupe Renault с удоволствие представя нов съвместен проект FlexMobile. Целта на тази интелигентна електрическа екосистема е да се улесни енергийния преход на френския острова край брега на южната част на Бретан.

Тази инициатива следва стъпките на иновативната програма Smart Fossil FreeIsland, която оперира от февруари миналата година на португалския остров Порто Санто в архипелага Мадейра. През следващите 24 месеца Groupe Renault и неговите публични и частни партньори ще разработят интелигентна електрическа екосистема, създадена, за да намали въглеродния отпечатък на острова и да увеличи енергийната си независимост. 

Електрическа мобилност и възобновяема енергия за оптимизиране на потреблението на енергия

От 2019 г. жителите на Бел-Ил-ан-Мер и посетителите на острова ще имат достъп до автопарк от електрическите автомобили Renault ZOE и Kangoo Z.E. чрез програма за наемане на самообслужване. Тези автомобили ще бъдат задвижвани благодарение на мрежата от зарядни станции, разположени в близост до основните забележителности на острова.

Тази нова услуга за споделяна мобилност ще се възползва от излишната енергия, произведена от слънчеви панели, монтирани на покривите на основните обществени сгради на острова. Системата за интелигентно зареждане ще активира зареждането на електрически автомобили, когато сградата произвежда повече енергия, отколкото всъщност се нуждае. Например, слънчеви панели на покрива на училището осигуряват топлина и осветление за класните стаи през седмицата, докато енергията, произведена през уикендите или по време на училищни празници, ще се използва за зареждане на автомобилите. 

Енергийният преход стимулира местната икономика

Чрез насърчаване на използването на местно произведена енергия от възобновяеми източници, FlexMob’île ще предложи на икономически заинтересованите страни на острова по-голяма гъвкавост, като в същото време обещава значителни икономии на енергия.

Groupe Renault планира да предостави рециклирани батерии от електрически автомобили на най-големия почивен комплекс на острова. Тези батерии ще се използват за съхранение на енергията, произведена през деня от слънчеви панели и нейното използване през нощта, главно за загряване на бунгала. Това трябва да позволи на комплекса да удължи своя сезон, който досега е бил ограничен от разходите за централно отопление.