Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо на полпозишън в Мексико

Рикиардо на полпозишън в Мексико

124
0
Даниел Рикиардо.Ред Бул

Даниел Рикиардо с Ред Бул ще стартира от първа позиция в Гран при на Мексико. Австралиецът бе най-бърз в квалификацията на пистата Ерманос Родригес и изпревари само с 26 хилядни съотборника си Макс Верстапен.

Трети се нареди лидерът в шампионата Люис Хамилтън с Мерцедес, следван от съперника си за титлата Себастиан Фетел. Пети остана Валтери Ботас, следван от Кими Райконен. Така за първи път от 5 години насам пилотите на Ред Бул окупираха първата стартова редица.

За това им помогна разреденият въздух в Мексико, който намалява значително значението на мощността на задвижващите системи. Отлично се представиха и заводските пилоти на Рено, като Нико Хюлкенберг се нареди 7-и, а Карлос Сайнц 8-и. 

 

Преди началото на квалификацията стана ясно, че двигателят в колата на Ботас трябва да бъде сменен след проблемите с хидравликата на пилота на Мерцедес в 3-ата свободна тренировка. Финландецът получи мотора, който използва в Гран при на САЩ и съответно не му бе наложено наказание за нерегламентирана смяна.

След първата част отпаднаха Сироткин, Строл, Магнусен, Грожан и Вандоорн. Най-бърз беше Ботас, следван от Хамилтън, Верстапен и Рикиардо. Всички направиха обиколките си с гумите хиперсофт.

 

 

Във втората част на сесията пилотите на Мерцедес, Ферари и Ред Бул направиха бързите си обиколки с гумите ултрасофт, за да стартират с тях в състезанието. Те са доста по-издръжливи от хиперсофт и идеята е с тях пилотите да изкарат повече обиколки и след това да преминат към суперсофт, с който да изкарат до финала.

Най-доброто време в този сегмент беше на Верстапен, следван на 4 хилядни от Хамилтън. От квалификацията отпаднаха Пиер Гасли, който не записа време, Брендън Хартли, Серхио Перес, Фернандо Алонсо и Естебан Окон.

 

 

В третата част Верстапен постигна най-добро време при първите опити, като остави Фетел на 0.185 сек зад себе си, а Хамилтън бе на няколко стотни по назад. Рикиардо изостана на 0.245 сек от съотборника с и бе 4-и пред Райконен.

При вторите опити Райконен и Фетел не подобриха резултатите си, но това стори малко изненадващо Даниел, който изпревари Макс само с 26 хилядни и взе първия си полпозишън от МОнако насам. Хамилтън пък излезе на 3-о място и остави зад себе си Фетел, Ботас и Кими.