Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо с първа победа за сезона, Хамилтън отпадна

Рикиардо с първа победа за сезона, Хамилтън отпадна

42
0

Даниел Рикиардо с Ред Бул взе първата си победа за сезона, след като спечели изключително драматичната Гран при на Малайзия. Австралиецът води страхотна борба със съотборника си Макс Верстапен, като в крайна сметка успя да го победи. В същото време шампионът Люис Хамилтън, който водеше в състезанието, и бе фаворит за успеха, получи повреда в двигателя 15 обиколки преди финала и получи голям удар върху амбициите си за нова титла. Неговият съотборник в Мерцедес Нико Розберг финишира 3-и, въпреки абсурдно наказание за изпреварване срещи Райконен, и увеличи преднината си в генералното класиране пред Хамилтън на 23 точки.

В загряващата обиколка Фелипе Маса не успя да потегли заради проблем с газта. Той бързо бе оправен, но пилотът на Уилямс трябваше да стартира от бокса. След старта поведе Хамилтън, следван от Розберг. Зад тях Фетел стартира много добре и атакува Верстапен от вътрешната страна на първия завой.

 

В стремежа си да мине напред, пилотът на Ферари спря доста късно и се удари с намиращия се пред него Нико. Предницата на Ферарито бе счупена и Фетел отпадна, докато Нико се завъртя и изостана в колоната. Веднага след случилото се Верстапен каза, че Фетел е луд да прави такава идиотска маневра срещу Нико.

 

Заради инцидента бе назначена виртуална кола за сигурност. Гутиерес спука гума, а Магнусен бе със счупено предно крило и двамата минаха през бокса. В 3-ата обиколка надпреварата бе подновена, като Хамилтън поведе пред Рикиардо, а Верстапен веднага изпревари Перес и се изкачи на 3-о място. Пети бе Райконен, а Розберг едва 16-и. В 4-ия тур и Кими се справи с Перес. В хаоса Алонсо бе излязъл от последна на 9-а позиция. Розберг започна бързо да си пробива път напред и в 8-ата обиколка вече бе 12-и. В 9-ата обиколка Грожан излетя от трасето при спирането за последния завой. Заради инцидента отново бе пуснат режим на виртуална кола за сигурност.

 

От това се възползва Верстапен, който мина през бокса и сложи нови гуми софт. Същото стори и Розберг, слагайки хард. Пилотите на Форс Индия също минаха през пита. Макс се върна на пистата 4-и, зад Хамилтън, Рикиардо и Райконен. Пети бе Ботас, следван от Сайнц и Ериксон. Към 14-ата обиколка Розберг вече бе в топ 10. Отпред Хамилтън се откъсна на над 4 сек пред Рикиардо. Розберг се справи и с Перес и се изкачи на 8-о място. Малко след това германецът мина и пред Ериксон.

 

В 21-ата обиколка Хамилтън и Райконен влязоха в бокса за гуми хард. Поведе Рикиардо, пред Верстапен, Хамилтън, Райконен и Розберг. В 22-ата и Даниел сложи гумите хард, като се върна на 3-а позиция, зад Макс и Люис. Последният започна да застига бавно Верстапен, който почна да гуми сцепление с гумите си софт. В 27-ата обиколка Верстапен направи втория си стоп и постави твърдите гуми с явното намерение да изкара с тях до финала. Върна се на пистата 3-и, зад Люис и съотборника си Рикиардо и пред Кими и Розберг.

 

6-и бе Ботас, който не бе спирал в бокса, следван от Перес и Бътън. Най-после в 30-ата обиколка и Ботас смени гуми и сложи хард. В 32-ата обиколка Розберг спря за втори път в пита и постави използван комплект хард. В 33-ата Райконен стори същото и същи бе с хард гуми, като успя да запази позиция пред Нико, като двамата бяха 4-и и 5-и. Шести бе излязъл Бътън, следван от Ботас, Перес и Алонсо. Розберг с по-бързата си кола обаче притисна финландеца. И в 38-ата обиколка го атакува изненадващо в 2-и завой. Двамата се удариха леко, но Нико мина напред.

Отпред Хамилтън имаше близо 20 сек аванс пред Верстапен, който не можеше да изпревари съотборника си Рикиардо. Двамата водеха дуел няколко обиколки, като австралиецът не се даде. В 41-ата обиколка двигателя на Хамилтън не издържа и британецът отпадна от състезанието. Заради това на трасето бе назначен виртуален сейфтикар. Малко след това предното ляво колело на Гутиерес изхвърча на пистата, като явно не беше добре закрепено при влизането в бокса.

 

Двамата пилоти на Ред Бул влязоха заедно в бокса и запазиха позициите си, но те вече бяха първа и втора след отпадането на Люис. Трети бе Розберг, който обаче странно защо получи 10 секунди наказание заради изпреварването си срещу Райконен. Въпреки това Нико успя да отвори над 10 сек аванс и запази 3-ата си позиция на финала. Така Рикиардо спечели първата си победа за сезона, а Биковете взеха първата си двойна победа от 3 години насам. Ботас стана 5-и само с един питстоп, следва от Перес, Алонсо, Хюлкенберг, Бътън и Палмър.