Начало Formula E News Розенквист с изключителна победа в Мароко

Розенквист с изключителна победа в Мароко

41
0

Феликс Розенквист спечели 2-а победа за сезона след изключително каране в еПри на Мароко в Маракеш, 3-и кръг от шампионата. В предния кръг пилотът на Mahindra спечели след дисквалификацията на Дани Абт, но този път спечели заслужена с майсторско каране и смели изпреварвания.

Стартиралият от полпозишън Себастиан Буеми от Renault e.dams остана втори, въпреки че водеше през почти цялата дистанция. Той обясни, че не е работил бутонът му за Fanboost, заради което не е успял да ползва допълнителната си енергия. Лидерът в шампионата до този кръг Сам Бърд (DS Virgin) остана 3-и.

При потеглянето най-бързият от квалификацията Буеми поведе, следван от Бърд и Розенквист. 4-и бе Хосе Мария Лопес от Dragon, следван от шампиона Ди Граси от Audi Sport. Оливър Търви и Жером ДАмброзио изобщо не стартираха заради технически проблеми със своите коли.

В началото на 2-ия тур Алекс Лин излетя след съприкосновение с Дани Абт в битката за 6-ото място. Абт загуби позиция спрямо Нелсон Пике-младши и изостана 7-и. По-напред Ди Граси изпревари Лопес и стана 4-и. Пике и Абт също минаха пред аржентинеца, който се озова 7-и.

Никола Прост с другия болид на Renault e.dams се завъртя след битка с Жан-Ерик Верн и изостана 19-и предпоследен. В същото време Буеми с водеща кола на французите не можеше да се откъсне пред Бърд, като разликата бе около 1 сек.

Пике пък атакува Ди Граси, който получи проблем с колата и почти спря на пистата. Така Нелсон и Абт излязоха на 4-а и 5-а позиция. Лукас все пак стигна до бокса, но отпадна от борбата за челните позиции. Той се включи отново в надпреварата с втората кола, без шанс за каквото и да е класиране.

В 10-ата обиколка Абт бе наказан с преминаване през бокса заради инцидента с Лин. Така 5-и излезе Лопес, следван от Жан-Ерик Верн. Бърд пък бе плътно зад Буеми, но не можеше да го изпревари. В битка за 10-ото място Търви подпря отзад Хайдфелд, който му показа неприличен жест. Розенквист успя да изпревари Бърд и излезе на 2-а позиция, като Сам имаше проблеми с колата.

Малко след това Лотерер спря на пистата и на трасето бе назначен режим на жълт флаг. Всички пилоти в челото спряха за смяна на автомобилите. Буеми остана начело, пред Розенквист, Бърд, Пике и Лопес. При смените Буеми успя да натрупа близо 2 сек аванс пред пилота на Mahindra.

Верн пък мина пред Лопес и продължи изкачването си напред в колоната. Француинзът бе 5-и, а стартира 13-и. Французинът малко след това настигна и Пике.

В челото Розенквист притисна лидера Буеми. Швейцарецът се защитаваше добре, но 4 обиколки преди края шведът предприе изненадваща атака и поведе. До края той нямаше проблеми да задържи лидерството. Буеми остана втори, а Бърд 3-и, следван от Пике. Верн завърши 5-и.

В общото класиране Розенквист излезе начело с 54 точки, пред Сам Бърд с 50 и Верн с 43.