Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг показва функциите на волана на Мерцедес

Розберг показва функциите на волана на Мерцедес

63
0
Нико Розберг

Воланите във Формула 1 от години наподобяват повече на компютърни игри, отколкото кормила на автомобили. Тази година обаче копчетата са още повече с връщането на KERS и добавянето на системата за отваряне на задното крило и още по време на предсезонните тестове няколко пилоти заявиха, че функциите са вече толкова много, че става опасно – вместо да се съсредоточава върху случващото се на пистата, състезателят се опитва да работи едновременно с няколко функции. Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер обаче – без да критикува никого конкретно – бе категоричен:

Във Формула 1 са събрани най-добрите пилоти в света – все ще свикнем с някое и друго копче повече.

Сега съотборникът му Нико Розберг показва във видео (което може да видите във видео секцията на сайта), разпространено от отбора, функциите по волана.

– Това е воланът ми и съм напълно съгласен, че изглежда повече като команден център на космически кораб, отколкото като кормило – усмихнато заявява германецът и започва обяснението за отделните

– Има няколко превключвателя за диференциала, който има сериозно влияние върху баланса на колата при завиване. Разделено е на няколко части – има влизане, среда на завоя и излизане, както и за висока скорост. Много е важно настройките да са напълно прецизни, особено за квалификационен тур – може да има разлика, изразяваща се в десети от секундата на обиколка.

– Това е превключвател, променящ режима на педала на газта – за подаване на различна мощност от двигателя. От там се сменят неговите реглажи. Ако например започне да вали, се сменя към по-мек режим, така че мощността да не е прекалено висока.

– Този тук е за сместа на горивото и данните се подават от инженерите – колко да се обогати или обратното.

– Bite point е за съединителя и използването му на старта. Управлението му се справи също според указанията на инженерите.

– Тук е радиото, а това е за включването на KERS-а. При натискането му мощността се качва с 10%. С този бутон пък се задава режим за зареждане на KERS-а – той диктува колко зареждане се случва всъщност, може да се намалява или увеличава.

Дръжките се изработва по поръчка, за да бъде захватът възможно най-удобен.

Ограничителят е за влизането в питлейна – след натискането му колата не може да върви с над 100 км/ч. Смените на предавките се виждат при включване на светлинни индикатори тук горе. Има и обозначение за задното крило. При светване означава, че можеш да ползваш системата, достатъчно близо си до съперника пред теб. Самият бутон за крилото е тук отзад, защото отпред просто няма повече място и се налага някои копчета да се преместят. Също отзад – но не ми е разрешено да го покажа – са планките за смяна на скоростите и лостчето за съединителя.

– Е, това е. Сега трябва да бягам, тъй като това е воланът на Михаел, а без него няма да може да кара!