Начало Formula E News Сам Бърд триумфира в Рим след оспорвана битка

Сам Бърд триумфира в Рим след оспорвана битка

59
0

Сам Бърд спечели драматична победа в еПри на Рим, 7-и кръг от шампионата на Формула Е. Това е втори успех в кариерата за пилота на DS Virgin, който в последните обиколки удържа атаките на шампиона Лукас ди Граси от тима на Audi Sport.

Най-бързият от квалификацията Феликс Розенквист от екипа на Mahindra поведе след старта и контролираше състезанието. Той бе пред Сам Бърд, като поддържаше малка преднина. В 23-ата обиколка обаче той удари силно бордюрите на завои 18/19 и счупи задното си окачване.

Така поведе Бърд, който имаше 3 секунди аванс пред Мич Еванс от Jaguar racing. Само след няколко обиколки обаче Еванс го настигна. Трети междувременно бе излязъл Ди Граси, като в последните обиколки тримата проведоха страхотна битка.

Еванс опита със смела маневра да мине пред Бърд в завой 9 само 4 обиколки преди финала, но Сам запази позицията си и успя да отвори лека преднина, докато Мич вече трябваше да се защитава от атаките на Ди Граси.

Две обиколки по-късно пилотът на Audi Sport изпревари Еванс на завой 9, но нямаше време да притесни сериозно Бърд, който спечели с аванс от 0.970 сек. Ди Граси финишира 2-и, но е разследван за неправилно изпълнена процедура по смяна на колите по време на състезанието.

Еванс пък се срина от 3-о до 9-о място, след като остана без енергия в последната обиколка. така 3-и завърши Андре Лотерер от Techeetah. Дани Абт с втория болид на Audi Sport завърши 4-и, а лидерът в шампионата Жан-Ерик Верн (Techeetah) пети. След него остана Себастиан Буеми от Renault e.dams.