Начало Formula E News Ситроен ще участва във Формула Е с Върджин Рейсинг

Ситроен ще участва във Формула Е с Върджин Рейсинг

50
0

Ситроен ще се присъедини към Формула Е за сезон 2015-2016 г. с екипа на Върджин Рейсинг.

Смята се, че новата посока в спортната програма на френския концерн е инспирирана от главния изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес, който подкрепя и много харесва шампионата с електрически автомобил. Негово дело е споразумението, вследствие на което Рено се включи в новите серии – преди да се присъедини към PSA през февруари 2014 г.

Понастоящем Ситроен Рейсинг е с два отбора в световни шампионати – в ралитата (WRC) и в сериите за туристически автомобили (WTCC). Върджин пък е един от осемте екипа, избрани да развиват собствени задвижващи системи за 2015-2016 г. Смята се, че осъществената от Таварес връзка с тима е посредством работещи там бивши членове на екипа на Лотус от Формула 1, който преди бе собственост на Рено. Ситроен най-вероятно ще промотира в FE марката DS, след като я обособи като самостоятелна марка през миналата година.

„Наскоро в пресата се появиха материали, в които цитират Таварес да казва, че групата PSA се интересува от Формула Е. В момента анализираме кои дисциплини в автомобилния спорт ще паснат най-добре на трите марки (Пежо, Ситроен и DS). Формула Е е една възможност, но все още няма решение”, обясни шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон пред Аутоспорт.

От Върджин отказаха коментар по въпроса, заявявайки, че водят разговори с различни производители. Говорител на отбора каза, че тимът се надява да работи с голяма компания през следващия сезон, но е твърде рано да се твърди каквото и да е със сигурност.

Рено ще работи с e.dams във Формула Е и при влизане на Ситроен в шампионата ще се конкурира директно със сънародниците си.