Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Строл бързо ще свикне с процедурите в F1 според Окон

Строл бързо ще свикне с процедурите в F1 според Окон

67
0

Ланс Строл бързо ще свикне с Формула 1 и всички процедури по време на състезателните уикенди, смята Естебан Окон. Канадският пилот ще дебютира в F1 през 2017 г. с екипа на Уилямс. Той идва директно от Формула 3 и ще е вторият най-млад състезател в историята на Гран при, заставал на грида – в Мелбърн Строл ще е на 18 години и 148 дни.

„Ланс се справи наистина добре в F3. Не спечели през първата си година в шампионата, а през втората, така че се сдоби с малко повече опит. Според мен обаче той ще се подготви сериозно през зимата и със сигурност ще е готов за първия старт. Спечели и получи шанс”, обясни Окон, който премина от F3 (където спечели титлата през 2014 г.) в GP3 и след това кара в немския шампионат за туристически автомобили (DTM) преди да стигне до Формула 1. „Смятам, че моят опит също бе достатъчно добър. Бях тествал кола от F1 още след F3. Да, мисля, че можех да направя скока (от Формула 3 директно в Гран при), но винаги е по-добре да натрупаш повече опит – след това си по-подготвен за голямото предизвикателство.”

Ланс Строл спечели титлата в европейската Формула 3 през 2016 г. с 14 победи в 30 старта. Освен това провеждаше през сезона предварителна подготвителна програма с по-стар болид на Уилямс, настройван от Гари Пафет.

Мнението на Окон се разминава с това на Жак Вилньов, според когото младежи на по 17-18 години нямат достатъчно опит, за да бъдат привличани във Формула 1. Световният шампион за 1997 г. също визираше Строл, обяснявайки, че влизането на тийнейджъри в Гран при е погрешно.

„Няма значение колко си талантлив. Това е Формула 1, това е върхът. Нещо липсва. Може да си изключителен талант, може да си супер бърз, но е възможно да налагаш грешен имидж. Би трябвало да е трудно да стигнеш до Гран при, но не е”, обясни Вилньов.