Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сухо време очакват за Гран при на Унгария (+наличните за състезанието гуми)

Сухо време очакват за Гран при на Унгария (+наличните за състезанието гуми)

77
0
Щофел Вандоорн

Метеорологичната прогноза предвижда сухо време и високи температури за Гран при на Унгария. Дъжд по време на съботната квалификация на пистата Хунгароринг усложни максимално битката за местата на грида. За надпреварата обаче се очаква условията да са такива, каквито бяха в петъчните свободни тренировки. Температурата на въздуха след 13 часа местно време би трябвало да надхвърли 30 градуса. В първите изпитания на Хунгароринг при такива условия на тази трасето достигна близо 60 градуса.

„Ситуацията в началото на квалификацията постави отборите в положението, в което се намираха във финалната фаза на надпреварата на Хокенхайм. Отборите трябваше да предполагат какво ще се случи. След това нещата се стабилизираха с постоянен дъжд. За състезанието се очаква да е сухо, така че вероятно можем да очакваме стратегия с един питстоп – в зависимост от износването на ултрасофт. Но тъй като екипите ще имат свободен избор на гуми за старта, то има потенциал за различни решения”, заяви шефът на спортния департамент на Пирели Марио Изола.

Според доставчика на гуми стратегия с едно спиране в бокса е най-бързият вариант за Гран при на Унгария: старт с ултрасофт, серия от 22 обиколки и след това смяна с медиум до финала. Другата опция е начало със софт за 27 тура и отново медиум или ултрасофт/софт. От Пирели не изключват и възможността за два питстопа, която най-много зависи от износването на най-меките гуми за уикенда. Вариантът е да се направят два стинта от по 16 обиколки с ултрасофт и след това да се кара със софт до края на надпреварата.

В тренировките най-дълга серия с ултрасофт направи Фернандо Алонсо – 28. Съотборникът му в Макларън Щофел Вандоорн завъртя 35 със софт, а Сергей Сироткин (Уилямс) е с най-продължителния стинт с медиум – 31.